* Poliser i solgasset *



j&j
Jossan & Johanna
Här sitter patrull 1, även kallad hönspatrullen av grabbarna i basgruppen men vad gör det  vi vet ju att vi är bäst och att de vill ha oss med ;-) Solen tittade tillslut fram på eftermiddagen och värmde våra stackars kroppar. En fikapaus utomhus med solstrålar riktade mot en är vi inte bortskämda med nu för tiden, vilket den genomskinliga färgen som våra ansikten vittnar om.
 

T,J,F
Eftersom vi är hönspatrullen, så måste då detta vara kycklingpatrullen ;-)
Tobbe, Alex och Fredde har också suttit sig till rätta inom solens radie. Ser hur skönt ut som helst.



* 20 någonting *

Nu står smörgåstårtorna i kylen och gottar till sig till imorgon. Har nu bara 40 minuter kvar att vara tjugo någonting ;-D Känns helt ok att fylla trettio, man är ju inte äldre än vad man gör sig till....

Ögonen håller på att falla ihop efter en förmiddag som 17 årig brutta med knogjärn och pepparspray och en eftermiddag där jag stoppat  en misshandel och hjälpt till att rädda livet på en tjej med tarmarna hängandes utanför magen. En händelserik dag på skolan, när det är övning!!!

Godnatt på er!  

* Kalas *

* Kalas *

Wilmas kalas blev jättelyckat och huset kryllade av Bratz-brudar och Bratz-killar. Det fikades på marängsviss, kakor och mormors goda bullar. De verkade nöjda och belåtna hela bunten. Två mammor hade glömt att ställa om klockan till sommartid och det kunde likagärna ha varit jag..... ;-)
Wilma var så glad över sina presenter och hon lekte och pysslade tills hon inte orkade hålla upp ögonen längre. Mamman & Pappan städade åter igen hela huset tills deras ögonen nästan föll ihop. Känns skönt att ha det avklarat. Nu återstår det bara ett födelsedagsbarn kvar i den här familjen för i år. Vem kan det vara mån tro?



* Mimmi mus & Tiger *

35019-125

Snabbhandlingen på Ica maxi blev två timmar lång....... Hade ingen aning att de firade 1 år och att Musse Pigg skulle vara på besök ;-) Det var show, glassutdelning, lekar, målarbord mm. Försökte smita förbi ansiktsmålningen men se mina älsklingar var för smarta för det. Det var bara att  ställa om sig, andas lugnt och inse att allt inte går som planerat när man är förälder. Jag ställde mig i kön bland de andra föräldrarna och tycker i efterhand att en halvtimmes köande var det allt värt. Glada barn som tyckte att de hade världens bästa mamma och så söta ;-) 

* Äntligen lördag *

Visserligen lördag men ingen vilodag här inte. Frukosten är avklarad, barnen städar deras rum för att få veckopengen och jag håller på att göra mig iordning. Tvättmaskinen går för fullt och inköpslistan är skriven. Jag och barnen ska strax åka in till Ica maxi och införskaffa partyprylar till imorgon. Roine är den enda som sussar lugnt i sängen. Igår dealade vi om de saker som ska göras idag och jag var slug att ge honom sovmorgon i utbyte av lite städning. Det bästa är att jag vaknade pigg och alert redan klockan kvart över åtta i morse, så hade jag fått sovmorgonen hade det inte varit till någon fördel ;-)

Vi har massor att hinna med idag inför Wilmas kalas imorgon och allt måste hinnas med innan vi ska på 30 års fest ikväll.

Solen skiner in genom kökets fönster och ger mig värme och energi, underbart! Helt otroligt, det som var 20 minus ute i natt....


* Måste tentaplugga *

Nu är det lugnt i huset och jag ska sätta mig och plugga. Barnen har lagt sig och jag har haft gäster på kaffebesök. Har tenta imorgon och har inte läst ett dugg. Visserligen är det en tenta med kryssfrågor men jag måste ju ha läst lite i alla fall. Måste sluta nu, för annars är risken överhängande att jag blir skrivandes här hela kvällen. Har erfarenhet av det, eftersom det händer varje kväll. Jag ska bara skriva lite och det går snabbt....sen är jag igång.

Kom in och läs mer imorgon istället. 
Kram kram

* Bet.vet, datasystem och intervju *

Kom tidigt till skolan, hann inte med tåget från Södertälje så det var bara att fortsätta med bilen hela vägen till skolan. Hann få i mig två koppar kaffe innan klockan närmade sig åtta, då det var dags för beteendevetenskap. Ny delkurs betyder som vanligt en massa nytt material att läsa inom beteendevetenskap och mappen fylldes upp med allt detta material.

Efter det så var det datalektion, centrala datasystem. Vi har fått en ny lärare i det och idag var dte första gången vi hade honom. Han verkar superbra och det känns jättebra. Han är yngre än mig och det är första gången jag har haft en lärare som är det ;-) Han gick igenom allt väldigt basic inför tentan
som vi har nästa gång och det var verkligen välbehövligt. Känner att jag inte har mycket koll där inte....men det blev lite klarare idag. Tack!!!

Hade ingen matlåda med mig idag, så jag åt i matsalen och det skulle jag inte ha gjort. De har tema sälta men de kan ju inte salta maten så mycket att det inte går att äta..... Tog stekt salt sill med potatis men sillen gick bara inte att äta. Tungan och gommen skrumpnade ihop när jag tog en tugga och det gick knappt att svälja ner den... Det fick bli potatis, sås och sallad till lunch. Efter den upplevelsen åkte jag och Johanna till Bredäng, där vi skulle göra en intervju till vårt arbete. När vi kommer fram till Kvinnors Nätverk och plingar på dörren, så är det ingen som öppnar.... Vi väntar nervöst utanför och undrar vad vi gjort för fel. Alla intervjuer vi ska göra blir det strul med och vi har lust att ge upp.... Det verkar inte vara meningen att vi ska få ihop detta förbaskade arbete. Efter tio minuter dyker det upp folk och det visar sig att den vi skulle träffa inte var där och inte sagt något till någon av d eandra. Antagligen har hon glömt bort oss men vi får träffa en annan person med samma kunskap och kan genomföra intervjun, skönt!

Detta var det sista för dagen och jag befinner mig i Bredäng och inte alls långt hemmifrån. Underbart skönt! Ringer Roine, som jobbat natt och meddelar att han kan somna om igen, för jag kommer precis att hinna hem och hämta barnen. Nu ligger jag allt på massa plus hos honom ;-) Undrar vad jag kan ha för användning av det ??? Kommer nog på ngt riktigt bra....! 

* Wilma 6 år *

Igår fyllde min älskade Wilma sex år. För sex år sedan, då hon föddes så var dte inte bara Wilma som kom utan även våren. Solen sken och spred värme över oss och alla var så glada. Jag minns att solens strålar lyste upp hela rummet på BB och jag längtade att få komma ut. Santana's låt "Maria Maria" var populär, så den skivan köpte Roine och vi lyssnade på den första gången i bilen när vi åkte hem från BB. Vi spelade skivan konstant i minst en månads tid. När den låten spelas på radion nuförtiden, blir jag alltid varm och glad i hela kroppen och alla underbara minnen tar över. Bilden när barnmorskan håller upp Wilma när hon precis kommit ut, sitter etsad i hjärnan för alltid och jag kan ta fram den när jag vill. Den kärlek och stolthet jag kände då går inte riktigt att förklara men det var helt underbart. Jag som trodde att det var en Anton i magen och så var det en flicka, som dessutom kom med våren till oss ;-)
Det brukar vara soligt på Wilmas födelsedagar, så en vårflicka det är vad hon är!!!!
Kan knappt förstå att åren gått så snabbt men jag tycker att det är rätt coolt. Nu börjar hon ju bli stor liksom, tänder sitter löst, hon klarar nästan allt själv och hon längtar till skolan. Det kommer väl bara säga swisch, så är hon tonåring ;-)

o
Presenter öppnas på morgonen i sängen.


1
En prinsesstårta var beställd av unga damen och sex ljus skulle blåsas ut


2
Så här glad är en nybliven sexåring! 

Vi hade besök hela kvällen igår och Wilma somnade lycklig och jättenöjd med sin dag. Sång, frukost, ljus och paket på sängen. Middag som hon själv valde - mammas hamburgare, besök och en massa presenter,  klart hon måste vara nöjd ;-)
Barnkalas blir det på söndag med Bratz-tema och en massa kompisar....

* Supernajs lördagskväll *

Lördagskvällen bestog av melodifestival, prat, vin, cigg och vattenpipa i mängder. Vi var hemma hos Anneli och Roger och hade lika supertrevligt som vi brukar. Barnen lekte för fulla muggar medans vi vuxna drack ur muggarna ;-) En stor tabbe under kvällen -ville inte att Carola skulle vinna, diggade Andreas Johnsons låt mest!!! Höll tummarna, svor åt både juryn och svenska folkets röster men inget hjälpte.... I övrigt så löpte kvällen på helt i min smak.

Idag har jag bara slappat hemma på förmiddagen, innan det var dags att åka på barnkalas. Det är banne mig ett kalas varje helg. Även nästa helg, då vi ska på ett 30 års kalas på lördagskvällen och på söndag har Wilma sex års kalas. Hon fyller år imorgon, så det var en förväntansfull tös som gick och lade sig ikväll. Jag och Wilma tog en tur till Gnesta efter kalaset. Vi behövde en färgskrivare till hennes kalasinbjudan och det har mamma och pappa. I år har Wilma bestämt att hon vill ha ett Bratz-party, så vi får väl se om mamman som vill göra sin nyblivna sexåriga dotter lycklig står upp mot förväntningarma....  

Ska förbereda födelsedagsbrickan till imorgon

Go'natt    

* Sol och träning förgyllde *

Tänk vad lite sol och värme kan göra.
Igår lyxade jag till det och tog jag bilen till skolan, det var ju ändå fredag. Jag och Johanna skulle börja skriva på vårt arbete. Medans jag väntade in Johanna satt jag mig i restaurangen med en kopp kaffe och jag valde med omsorg det bord där solen sken in som mest. Jag lät ljuset fylla mig med energi, underbart! Vet inte om det var anledningen till att jag kände mig pigg hela dagen eller om det var vetskapen om fredag och familjemys. Det var länge sedan jag kände mig så uppåt och pigg. Vill ha mer, snälla våren, kom nu!!!!

Vi började skriva våra första rader på arbetet, så nu är vi på G. Vi blev lite oroliga några gånger, då biblans datorer började strula och kastade ut oss. Efter lite sök så hittade vi tilllslut arbetet varje gång....Kan bara säga att jag är helt förbluffad och blir chockad av det material vi läser. Tycker att det är svårt att förstå hur man kan behandla sina nära och kära, sina barn, fruar och andra kvinnor så illa på grund av sin heder. Varför har männen rätt att bestämma över en kvinnas sexualitet? Först är det pappan och sedan den man som kvinnan gifter sig med. Det är riktigt hemska saker vi läst och sett bilder på, saker som männen gjort mot sina kvinnor i släkten. Det är fördjävligt rent ut sagt. 

När vi var klara svängde jag upp på E4'an söderut mot Järna. Hade planerat väl, så jag slapp bilköerna som kan vara långa och långsamma på fredagar.
Innan jag svängde in till dagis och hämtade barnen, så ringde Anneli min granne och sa att Linnea tjatade ihjäl sig efter Wilma. Jag hade tänkt att åka träna på jobbets gym och var tvungen att ta med barnen men nu slapp jag det. Jag fick lämna dem hos henne istället. Kan inte ha bättre grannar och jag tycker så mycket om dem, kram på er. De ställer alltid upp och hjälper till.
Det blev ett riktigt pass på gymmet och bättre än så kan man ju inte börja en fredagskväll. Samvetet mådde ju bra och bicepsen började ömma, härligt ;-)  

* Heder, vapen och födelsedag *

Framför datan sitter nu en utpumpad och proppmätt tröttmössa, efter en heldag i skolan och födelsedagsfirande. Innan buken fylldes till bristningsgränsen med middag bestående av korv med bröd och diverse bakverk, så var det skola för hela slanten.

Hela förmiddagen tillbringades i aulan, där vi hade föreläsning om bland annat kap 16 & 17 i brottsbalken d.v.s. upplopp, våldsamt upplopp, ohörsamhet mot ordningsmakt  och störande av allmän sammankomst samt  våld- förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Måste påstå att jag var riktigt pigg och alert trots de få timmar som tillbringats i bingen. Pennan var otroligt aktiv och fick jobba hårt, tror att det är viktigt att få med förklaringar till allt, eftersom det verkar lite små krångligt så här i början av delkursen.

Efter lunch ryckte jag och Johanna liv i engagemanget kring vårt specialarbete. Vi letade efter fakta om heder och  hedersvåld utifrån tips vi fått och det blev napp. Problemet var bara att skriva ut det, eftersom det inte fanns något papper vid någon annan skrivare än i biblioteket. Otroligt irriterande, för pappret har nu varit slut i två veckor..... Ändring av påfyllningsrutin månne??? Nu har vi i alla fall en massa att läsa tills på torsdag, då vi ska dra igång och få ner en början på arbetet. Vi bestämde också vilka intervjufrågor som vi ska använda oss av när vi träffar de från Kvinnors nätverk på tisdag. Det börjar kännas lite mer positivt nu.
Bruden, nu kör vi!

När koffeinabstinensen blivit stillat, så var det dags att byta om till uniform och gå till skjutbanan. Idag var vi på långbanan och det var sista lektionstillfället innan kompetensprovet. Vi fick skjuta massor, drilla, drilla, drilla. En suverän, givande, rolig och absolut nödvändig lektion för min del. Det gjorde det inte mindre roligt att mina träffbilder var jättebra, så nu är det bara att hålla tummar och tår att det håller i sig till provet. Vår lärare avslutade med att vi måste gå in med självförtroende, att det här kan jag men det är inte alltid så lätt. Jag har nog förmågan att tvivla på mig själv och blir då supernervös men nu ska jag försöka bära med mig känslan jag kände idag! Jag tycker att det är jättekul med skytte och önskar att vi hade fler tillfällen att få skjuta och det tror jag alla håller med om :-)

När vapenlektionen slutade var det ultrarapido fart till omklädningsrummet och jag hade sådan tur att Lasse hade bil så jag liftade dit. Bytte om på tre röda och när de andra kom in genom entren så lämnade jag byggnaden springandes till bussen, hann med! Var tvungen att hinna med den, för att inte missa anslutningen i S-tälje.
Som sagt var, så fyller ju min kära make hela 34 år idag, så då ville jag bara inte missa tåget och komma hem till läggdags. Ville ju vara hemma till sju när gästerna skulle dyka upp och det var på håret. Vi slängde ner några korvar och hann få i oss dem innan de dök upp, en riktigt god gourmé middag ;-)

Nu njuter jag av att kunna vara uppe sent, för imorgon kan jag sova. Vi har en heldag till förfogande till specialarbetet och eftersom vi "bara" ska läsa material så kan jag göra det hemma. Ska nu passa på att göra saker från måste-listan, så att den kortas ner lite.
Hej svejs.

  

* Självskydd igen *

I morse ringde klockan inte förrens vid sju , sovmorgon, härligt! Snirklade mig ur Wilmas armar, så att hon inte skulle vakna och smög upp. Klockan åtta lämnade vi alla tre huset och det var springtävling till bilen, barnen eller mamman. Det är enda gången jag lägger mig frivilligt och förlorar.... 
Hörde på radion att pendeln strulade men hade sådan tur att allt kommit  igång när det var dags för mitt tåg att avgå, toppen. 

Självskydd i morse igen. Med ömmande kroppar efter gårdagen, körde vi igång med sköldarna igen.

sköld
Vi är redo för ett ingripande. Med Linda och Peter påputtandes bakom mig, springer vi fram till den våldsamma personen.

sköld2
Med full kraft trycker vi upp personen mot väggen. De säkrar armar och ben. Därefter hjälper en fjärde person att få bort skärmen. Jag tar ett stadigt tag runt nacken på personen och vi gör en nedläggning framåt.

sköld3
Såja, nu är personen nere och vi kan sätta på fängsel.


Vi övade även på en nedläggning som kallas björnkramen och gjorde roliga övningar där handfängsel skulle sättas på. Vi fick även stå på rad och ta fram handfängsel, pistol eller batong från bältet, beroende vad Håkan sa. Det var jättekul och jättenyttigt. Mera! Våra ömmande kroppar kommer att ömma ännu mer imorgon, eftersom vi avslutade passet med mera fys. Härligt, nu känns det i varenda muskel att jag jobbat hårt!

På eftermiddagen var det juridik och poliskunskap. Eftersom vi hade delkursstart igår, särskilda händelser, så hade vi en probleminventering där vi gick igenom vad det är, definitionen, kurslitteratur mm.
Vi fick sluta en halvtimme tidigare, vilket var oerhört skönt.

Kom hem till en festmiddag som Roine och barnen lagat, potatisgratäng och kött och det som bara är tisdag.... Vet inte vad jag gjort för att förtjäna det. Kändes jättemysigt, lyxigt och välbehövligt.

Skulle ha bakat ikväll, till imorgon då Roine fyller år men jag hade ingen lust att dra igång baket klockan halv åtta. Det finns ju faktiskt fikabröd att köpa på Ica. Det kostar men det sparar mig en massa tid och ork... Roine sa att han och ungarna kunde baka en kakmix tårta imorgon när de kommer hem. Strålande. Själv kommer jag inte hem förrens efter halv sju. Kommer vara helt slut efter en heldag som avslutas på skjutbanan. Känns jättetrist när det ska firas födelsedag ;-(

Nu ska Rajraj ut och jag måste i säng.
Godnatt


* Spökboll och sköldpress *

Måndagsmorgonen flöt på rätt bra fram till Helenelund. Med sin vana trogen åkte bussen iväg mitt framför näsan på oss tågresenärer, som kom rusande ut från stationsdörrarna med andan i halsen. Tittade på klockan som visade att det var en minut kvar till bussens avgångstid, detta gör mig grymt irriterad ;-(

Istället tog Johanna och Alex upp mig med bil, efter en liten promenad upp till stora vägen. Skönt, för ute var det så kallt så att snoret i näsan frös till is och den känslan är inte skön vill jag lova.

En minut över åtta var vi redo på självskyddsmattan och körde igång med uppvärmningen som dagen till ära var spökboll. Riktigt skoj faktiskt, har inte spelat det sedan tonåren. Sedan var det dags att ta itu med ingripande med sköld i trånga utrymmen. Kändes rätt knäppt att mosa polarna mot en vägg med en sköld men väldigt effektivt. Vi ska fortsätta med det på morgondagens lektion. Efter det körde vi lite nedläggningar och rullningar innan det var dags för Håkans sedvanliga avslutning med fysisk ansträngning med kroppen som hjälpmedel. Stel som man är, trots den låga åldern, och med en hängande buk, så fick jag kämpa rejält när vi skulle ha händerna i golvet och hoppa fram och tillbaka med fötterna i mellan händerna.... Hajjar ni? Konstaterade iallafall att det inte blir ngn beach för mig den här sommaren ;-) Skulle det trots allt vara fallet, så får ni mer än gärna komma och hälsa på mig vid vassen så att det inte blir så ensamt.

Eftersom vi redan hade träningskläder på oss så bestämde vi oss för att fortsätta träningspasset på gymmet. Mitt celebra besök måste ha chokat en del eftersom jag även var där i fredags. Ha, nu börjar jag nästan känna mig hemtam på gymet igen. 

Efter lunch och koffein basgruppade vi och gjorde juridikfrågor om bl.a. vapenbrott, våldsamt upplopp mm. Jag bokade även tid för en intervju med en organisation som heter Kvinnors nätverk. Jag och Johanna ska träffa dem inför skrivandet av vårt specialarbete och träffen blir av nästa tisdag. Toppen!  Fryshuset har inte hört av sig igen, efter den inställda nåja, intervjun. Vi får väl ta och ringa dit igen för vem vet, de kanske har tappat bort mitt nummer igen...

Sista för skoldagen var delkursstart: Särskilda händelser. Vi fick se filmer som visade olika demonstrationer och fotbollsmatcher där polisen gjorde vissa ingripande. Satte igång mitt tankearbete må jag säga. Usch för att stå mitt i kravaller där stenar flyger över huvudet, tanken som dyker upp är rädsla.... 

Tar tåget hem och kommunikationerna klaffar!!! Har bilen i Södertälje, så på vägen hem ringer jag Roine och påminner om Wilmas gympa. Stannar på Ica och köper dagens middag, falukorv är beställt. När jag står i kassan så kommer jag ihåg tandkräm, tack gode gud. Idag var det dags igen, barntandkräm i brist på annat. Det är inte direkt godissmak jag vill känna i munnen efter att jag borstat tänderna men vad gör man inte. 


 

* En trött men effektiv mamma *

Dags att rycka upp sig. Tröttheten vill inte släppa taget om mig. Har serverat barnen frukost på "Jossans fräcka frullerestaurang", vilket var mycket uppskattat. De ville egentligen ha frukosten i väskan och leka picknick i Wilmas rum, vilket inte mamman ville.  Regisserade om leken lite och vips, så var det helt okej att gå på resaurang istället. Panikstädade huset efter ett samtal där det bestämdes att Wilmas kompis skulle komma och leka. Tänk om hennes pappa tittar in i vardagsrummet och allt ligger huller om buller. Nej, det går inte för sig.

Sedan har det  varit dags för skolmatsal då fem hungriga barn ville ha lunch. Den trötta men ack så effektiva mamman kokar makaroner och slänger in köttbullar i micron. Medans hon dukar och lägger upp mat på tallrikarna, så står kastrullen med gräddsås från Knorr på plattan som fortfarande är varm efter  pastan. På tio minuter är maten tillagad och även serverad, inte illa pinkat alls.
Sedan är det dags att diska för andra gången idag, trist. Vi måste laga den där jäkla diskmaskinen men ingen av oss orkar ju ta itu med det....
 Funderar ett tag och kommer fram till att jag nog hade haft det lugnare om jag bytt plats med Roine i helgen. Han har jobbat extra  igår och idag och dessutom har han varit själv där, så han har kunnat lyssna på talbok hela helgen ;-) Å andra sidan har han varit tvungen att gå upp mycket tidigare än mig......
 
Känner mig faktiskt lite piggare nu, så jag ska gå och ta tag i Svantes toa låda och städa i källaren. Vi får troligtvis besök av en rörkrökare imorgon, som ska hjälpa oss att byta våra antika rör. Det är nog inte så uppskattat att jobba i en kaninkiss odör och ha små svarta kaninkulor under fötterna.  Barnen har också dragit sitt strå till stacken och dragit ut skor och gamla leksaker över hela golvet.....

* Mia & Moster *

* Mia & Moster *

Efter gårdagens melodofestival tog jag och Mia på oss varma kläder och begav oss ut på en isande kvällspromenad med Rajraj. Vi tyckte att vi var jätteduktiga och under den halvtimmen måste vi ha bränt åtminstone två kalorier av kvällens intag ;-) 

* Vad har hänt *

Äntligen! Tentan avklarad och nu är det bara att hålla tummarna....
Den var egentligen inte så svår men har man inte pluggat så mycket som man borde, så blir det lite knivigare... Ångrar mig massor att jag inte lagt ner mer tid.

Det är inte så jädrans lätt när motivationen gett sig iväg och inte hittar tillbaka. Allt är roligare än att skriva ner en massa fakta, exempel och dessutom reflektera över det. Har inte lust, är trött på det.
Tacka vet jag att ta toaborsten och köra några varv runt porslinet och se hur det börjar blänka eller att sitta med Wilma och klä på alla hennes barbies och bratz de mest snyggaste kläderna och kamma till de coolaste frillorna, för att inte tala om teven med alla dessa bra program, som jag bara måste titta på.
 Att sitta hängd över böcker och sammanfattningar har jag inte heller lust med. Jag vet att jag måste och jag vill verkligen men vad gör man när motivationen inte finns och lusten vägrar att infinna sig???
 Hade iallafall turen att få jättebra sammanfattningar från mina kära basgruppsmedlemmar. Helt ärligt så skulle jag inte klara mig utan dem just nu!!!

* Mys i hängmatta *

                         * Inte bara jag som myser *                           

* Här vill jag vara *


* Dröm *

Jag är långt långt borta.
Solen värmer och dess strålar rör vid min kropp
Ligger i hängmattan som gungas långsamt av min fot
Tårna gräver sig djupare ner i den ljumna sanden.
Hör havet som skvalpar och barnen som skrattar vid strandkanten.
Njuter. Ja, jag njuter av allt.

Vill inte... Nej, vill inte.
 Vaknar och försvinner från det underbara.
Försöker blunda igen och ta mig tillbaka.
 Det går inte......

Känner efter och känslan av lycka finns i alla fall kvar.
Går upp och ute skiner solen och snöns alla kristaller gnistrar som diamanter.
Snart så Jossan, snart så är våren här med all sin energi och all sin glädje.
Väntar....




* Sorry folks *

Jag har precis skrivit klart beteendevetenskapsuppgiften som ska in i morgon..... Alltid ute i god tid.
 Har även tenta på fredag. Kommer kanske inte hinna att skriva här på två dagar men då vet ni varför ;-)
Måste ju tentaplugga så fort tid finns och särskilt efter att barnen gått och lagt sig..... Det slår aldrig fel att Roine jobbar eftermiddag den veckan det är tenta.

Kram Jossan 

* Sol, snö och skidkung *

Ut kom jag och en kvart senare försvann solen bakom ett grått moln....
Hann i alla fall sitta och njuta lite. En kvart är ju alltid något.

halv

Hade även med mig Raj och barnen ut. Har inte kommit på hur jag ska lyckas att locka med Roine ut.
Är tacksam för förslag ;-)

Ute

Barnen gungade och hade hopptävling, de åkte med madrasser i snövallen som plogbilen skrapat ihop och den har ju ökat i storlek efter den här helgens snöfall. Innan det var dags för skottning, så ville Elias få på sig sina skidor. Jag knäppte på dem och högg sedan tag i spaden och började skyffla snö. I nästa ögonblick ser jag Elias på toppen av snöhögen och han är på väg att ta fart med stavarna. Hur han kommit upp är för mig ett underverk. Jag hinner precis fram för att stoppa honom och han får åka ner med sina händer i mina..... Den killen kommer att göra sin mamma orolig och få hennes hjärta att hoppa upp i halsgropen många gånger ;-) 
Envis som han är, så fortsatte han att klättra upp till toppen och han förstog villkoren och ropade på sin mamma varje gång han var uppe så att han kunde få hjälp ner. Ibland var det även en skida som åkt av, eller så var det korsade skidor  och ibland var det bara för att reta sin mamma lite.

Det var ett himlans spring mellan skyffeln och snövallen och tilllslut så var både snön, Elias och mamman slut. Kan ju se det som ett riktigt bra och allsidigt träningspass med styrka, kondition och spänning.

Kvällen har bestått av bad, utemat, städning, Floor filler, telefon-snack och nattning.
Något som saknas? Jo, jag vet men arbetet behöver inte vara inne förens på onsdag och tentan är ju faktiskt inte förens på fredag.........
Alltid samma visa.

Nu ger jag upp och går och lägger mig.
God natt!







* Barnkalas, schlager och proppmätta magar *

Lördagsförmiddagen ägnades åt städning, precis i sin vanliga ordning. Vi lade alla saker på sina rätta platser, dammade tv-apparaterna  och började med veckans tvättberg. Snön den vräkte ner och bildade en stor vall runt huset. Jag som hade tänkt att åka och handla och på vägen slänga in de återvinningssopor som barrikaderar under diskbänken. 

Vi var bjudna på barnkalas och som vanligt hade jag inte hunnit införskaffa någon present till födelsedagsbarnet utan hade tänkt åka och göra det innan kalaset. Nu var det som det var och jag tänkte inte ta bilen någon längre sträcka och riskera att bli stående någonstans, så det blev Ica som fick sälja presenter. En kvart försent knackade vi på rätt dörr som vi letat efter på gårdarna. Fötterna och byxorna var dyngsura efter allt pulsande, vi hade ju inte tid att gå runt på den stora vägen där det var plogat utan vi gick i mellan gårdarna och letade. Ingen annan att skylla på än mig själv ;-)   

När vi lämnat kalaset och är på väg till Ica igen för att skaffa kvällens mat och onyttigheter, så ringer mobilen. Våra gäster, dvs min kompis Therese, Felicia och min guddotter Tilde är utanför vårt hus. Jag beordrar henne att gå in, för Roine är hemma och jag och älsklingarna vi stressar vidare in på Ica och handlar det vi ska ha i ultrafart.

Vi äter en underbart god taccogratäng och när magarna är på gränsen till att sprängas, så sätter vi oss framför tv'n där schlagern ska börja och på bordet ställer vi lördagsgodiset. Barnen skrattar, busar och dansar. Tilde hittar verkligen formen och viftar på allt man kan vifta på ;-) 

När tjejorna åker hem, så sätter sig jag och Wilma och kollar färdigt på en film på tv'n. Hon somnar i min famn och jag låter henne ligga kvar länge. Vill fylla på med hennes närhet, så jag klarar mig hela veckan. 
 
En kanonkväll helt enkelt!


* Ny fredagsvana *

En gång är ingen gång och två gånger är en vana.

Nu var det tredje fredagen i rad som jag somnade i soffan. Skillnaden var att denna fredag kämpade jag inte emot, utan när dimman kom  lät jag den komma och jag svävade iväg bort från verkligheten. 
Vid midnatt vaknade jag och gick in i sovrummet där Roine låg och såg på film. Jag kröp in i hans armar och somnade om..... skönt! 

Detta måste vara ett gott tecken på att vi lyckatsmed det nya vardagsrummet., att det blev mysigt. Jag verkligen stortrivs och självklart bidrar alla värmeljusen till att mysfaktorn blir extra hög. Nu har vi bestämnt oss för att skifta på soffor, tvbänk och tv'n nere från källaren, där vi förnärvarande har vårt "riktiga" tv-rum. Det får bli nästa helgs projekt.  

* Sol och snö *

Hade tänkt sitta framför datan hela söndagen, för att skriva mitt arbete i beteendevetenskap. Är inte det minsta motiverad.... och jag känner att jag bara måste gå ut nu, NU. Solen skiner och snön den blänker och blåsten håller sig borta. Det kan ju inte bli bättre, jag lockas.
Vi måste ut och skotta bort all snö framför dörren och vid carporten. Det är ju inte lite snö som kommit under helgen. Igår hann jag bara ta bort såpass mycket så att vi kunde komma fram och förbi.

Vi har fått släppa ner persiennerna i köket, för annars så bländar solen oss så mycket och det har vi inte gjort sedan i somras!!!
Underbart!!!

Nä, beteendevetenskapen får vänta. Får väl sitta hela natten om det är så... och det är det väl värt!

Hej så länge.


* Självskydd i mörker *

Självskydd i mörker stog det på schemat i fredags morse. Jag såg framför mig hur vi ksulle få agera i nattsvarta lägenheter utan att se det minsta. Där hade jag fel, för vi fick som tur var använda oss av ficklampor men när de var släckta så såg vi inte ett jota. Vi hade olika scenarion som alla började med att någon sett en mystisk person gå in i denna  obebodda fastighet. Därefter skulle vi eftersöka den här personen och agera efter vad som hände. Spännande va? Vi höll på att treva i mörkret fram till lunch och då slutade vi för dagen och för veckan för den delen.

Jag hade tänkt ta mig en snabblunch bestående av baguette och kaffe innan hemfärden men när jag klev in i matsaalen möttes jag av vitlöksdoft och på matsedeln stog det potatisgratäng och rostbiff. Vem kan motstå det? Inte jag i alla fall ;-)   
Det blev en riktig långlunch med mycket snack om ditt och datt med de som kom och gick. Jag hade egentligen inte brottom hem och det var skönt att slippa stressa för en gång skull. Annars är det alltid stress till bussen för att hinna med just det tåget som har anknytning till Järna, allt för att hinna hämta barnen på dagis....

Det var även sista dagen att lämna in mitt PM om fältstudierna, så det gjorde jag innan jag strosade till bussen medans snöflingorna runt mig blev fler och fler.


* Vapen och filmvisning *


Det sista barnen och Roine sa innan han somnade i morse efter en natts arbete var att idag skulle de äntligen få åka bil hem från dagis och slippa gå, vilket de gjort hela veckan. Vad tror ni den korkade mamman lyckas med, jo missa tåget såklart. Med ett ivrigt sökande efter legala skäl till att jag måste ta bilen, så hoppar jag in bakom ratten igen och med ett gnagande samvete  kör jag mot skolan. 
Inte idag....inte.....

Kommer iallafall fram till skolan i god tid trots det hemska vädret och väglaget. Byter om och styr stegen till skyttebanan, dte är vapen på schemat. Vi möter några från andra halvan av klassen som redan haft sin lektion och de berättar att det har varit en jättebra, givande och rolig lektion. Det låter ju riktigt bra.

När lektionen börjar får vi veta att vi fr.o.m nu ska ha skyddsväst under vapenlektionerna, så vi börjar förse oss med västar och fixa med bältena. Medans vi gör det så kommer en ny lärare in och jag hör honom säga att du måste vara Lottas syrra, ni är verkligen lika. Anonymitet finns inte i mitt register ;-)
Självklart så gjorde jag små fåniga missar när han var där, tex lade magasinen framför mig när de i själva verket skulle ligga bakom, hade hörselkåporna hängades på batongen när de skulle ligga framför mig..... typiskt ;-)

Skyddsväst

Lektionen var lika bra som de sa. Vi fick skjuta mycket, pang pang pang, vilket var välbehövligt. Jag kände att det blev bättre och bättre. Det var ett tag sedan vi hade ett rent drillpass. Resultatet på tavlorna är jag ganska nöjd med faktiskt. Även nästa pass ska vara ett drillpass och jag ser fram mot det.
* vapenvård *
Vapenvård efter dagens skytte.

Efter lunch och resten av dagen var det dags för vår halva av klassen att redovisa de övningarna vi hade för några veckor sedan, då det filmades. Varje patrull skulle göra ett eget ingripande och filma och observera en annas patrulls ingripande.  Sedan skulle vi  ha den här redovisningen då vi ger feedback och reflekterar med hjälp av utvalda filmsnuttar.
Jag tyckte det var hemskt att se mig själv och höra min röst... Drog min sjal för ögonen, fö rden silad eganska bra. Det måste vara något fel på min spegel här hemma, för jag ser ju inte alls ut så som jag såg ut på filmen ;-) 

På vägen hem stannade jag på Ica för att handla kaffe och införskaffa en förlåtmuta för morgonens tågmiss. Det blev två dosor snus till Roine. Väl hemma har jag tagit på mig det mesta efter maten, diskade, dukade undan och lade barnen. Jag lät t.o.m bli att gnälla om kvällspromenaden med Rajraj, så nu har jag sonat mitt brott och imorgon ska Roine få jobba hårt.

Godnatt!

* 100 dagar kvar *

Enligt Lasse är det idag 100 dagar kvar till examen!!!!!!
Längtar......
Snart.....

* Då kom tårarna... *

Idag har vi haft föreläsningar hela förmiddagen. Det var faktiskt ganska skönt att sitta i aulan när det snöade,  var kallt och blåsigt ute . Syret där inne tog inte heller slut som den brukar.

Den första föreläsningen handlade om barnpornografi. Michael från barnpornografigruppen föreläste om hur själva lagstiftningen ser ut, hur de arbetar, hur pedofiler arbetar och hur vi ska arbeta. Han visade bilder där barn poserar och även bilder där barn blir sexuellt utnyttjade och då brast det för mig..... tårarna bara kom och jag kunde inte hejda dem......

Fy fan, säger jag bara. Fy fan!!!! Kan inte få in i huvudet hur man kan göra något så hemskt mot något så oskyldigt som ett barn. Det går kalla kårar genom min kropp. I nästa sekund tänker jag på barnen, hur dåligt de måste må. Jag börjar nästan må illa. Har inte kunnat släppa detta under dagen. Så fort jag varit själv, så har tankarna snurrat i huvudet på mig och några av bilderna återkommer om  och om igen....
Detta kommer absolut, utan tvekan, att vara det svåraste för mig att hantera när jag kommer ut och jobbar.     

Ikväll har jag kramat mina barn mer än vanligt och länge.......
 
Den andra föreläsningen vi hade höll en kammaråklagare i. Han gick igenom paragrafen om grov fridskränkning/ grov kvinnofridskränkng. Han berättade också om hur en förundersökning kan se ut i dessa fall och hur han jobbade utifrån den och vad vi ska tänka på att skriva in i den.

Efter lunch, så hade vi bestämt oss för att basgruppa. Vi löste de civilrättscase som ska vara gjorda till nästa handledning. De handlade om olika fall då par som är gifta, sambos eller föräldrar mm ska separera, skilja sig eller bråka om barn. Det var lite klurigt faktiskt och trots att jag är gift och har barn så har jag ingen aning om vad som står i äktenskapsbalken eller föräldrarbalken ;-) Detta kan med andra ord vara till nytta för mig. Det vi har kommit fram till är att i de flesta fall så är det hands off för polisen och låta kronofogdemyndigheten, länsrätten eller domstol jobba.

Vi har även till uppgift att redovisa ett JO fall för klassen nästa gång, så denna redovisning gjorde vi klar och skrev ut på datan.
Vi har varit otroligt effektiva må jag säga.