* Överraskad mamma *

semlor


När jag satt på tåget hem så ringde Wilma och undrade om jag skulle komma hem snart. Hon berättade att hon hade ringt själv och vi pratade en stund. Det var riktigt mysigt. Jag stannade på Ica på vägen hem och då ringde hon igen, för att höra om jag köpte en ny tandborste åt henne ;-) 
Väl hemma blev jag mottagen med en bamsekram och jag sa att jag tyckte att hon varit så duktig som kunde slå mitt mobilnummer som står på hennes lapp på kylen. Då svarar skruttan att hon inte alls använt lappen utan att hon kan nummret utantill varpå hon rabblar upp det..... Snacka om förvånad mamma och samtidigt stolt sådan.

Har inte hunnit med så mycket ikväll. Kom hem strax efter sex, så det har blivit middag, semlor och tv för hela slanten. Det har varit skönt, för jag känner att en förkylning håller på att sätta sina klor i mig. Snorar och huvudet dunkar.... vill inte.....

Såg på Desperate... och gråtmild som man är så kunde jag inte hålla tillbaka i slutet. Tårarna bara kom och jag tycker faktiskt synd om Susan. Det ä r alltid ngt som kommer i mellan henne och Mike, visst är man patetisk ;-)

Dags för Rajraj och sedan sängen. Tidigt i morgon igen, fast det känns bättre nu för att det börjar ljusna. När vi åker till dagis klockan sex, så är det inte nattsvart längre och det gör mig och barnen piggare och det kommer ju bara att bli ljusare och ljusare.

* Besöksförbud *

Efter fikat på skolan hade vi poliskunskap på schemat igen. Nu skulle vi gå igenom minicase som handlade om besöksförbud. Vi gick i genom vad ett besöksförbud är och att det finns olika besöksförbud, när det kan bli aktuellt- vad som krävs, vad det innebär för den som får besöksförbud och hur det praktiskt går till mm. Vi gick även igenom vad ett rättsintyg är för något och vem som får utföra ett intyg. En givande och lärorik lektion och det som sas kommer till 100% på tentan. Pennnan gick varm ;-)  

Tentan har vi på fredag nästa vecka så i helgen blir det tenta plugg av.

* Sagan om semlan *

SemlaguidenSagan om Semlan.

Det var en gång ett litet, litet land långt borta. Det lilla landet var ett vackert land. Där fanns inga berg. Men överallt bredde böljande gula sädesfält ut sig. Och överallt i det lilla landet malde man mjöl. Underbart, fint mjöl som man bakade fantastiska kakor och bröd av.


Kungen i det lilla landet hade ett stort intresse. Det var just att äta gott bröd och goda kakor. Han älskade också omväxling. Därför fick bagarna i det lilla landet ständigt hitta på nya bröd och kakor. Men en dag tog deras fantasi slut. Det kom inte fram fler nya kakor och bröd.


-Jag vill ha omväxling, klagade kungen. Ni måste hitta på nytt. Men bagarna kunde inte. Då kom kungen på en idé. Det var så, att han hade en mycket söt dotter. Så söt att friarna stod i kö. Men kungen hade inte lovat bort henne åt någon.

-Jag utlyser en tävling, sa kungen. Den som kan hitta på det godaste bakverket av alla ska få min dotter.


Nu var det så, att en ung soldat i kungens vakt sedan länge älskade prinsessan i smyg. Men han hade ingen chans att få träffa henne. - Vad ska jag göra? klagade han för sina vänner. Jag kan ju bara baka vetebullar, inget annat. - Men du bakar världens godaste vetebullar, svarade vännerna. - Det räcker inte, sa soldaten. Det måste vara något ännu godare. - Jag vet, mandelmassa är minst lika gott, sa en av vännerna. - Nej, vispgrädde är godare, sa en annan.


Och då fick soldaten en idé. En vetebulle som innehöll både mandelmassa och vispgrädde måste vara det godaste som fanns. Så han bakade bullar. Han gjorde ett hål inuti dem. Och hålet fyllde han med mandelmassa och vispgrädde.

Kungen blev galen av förtjusning. Han åt så mycket att han nästan blev sjuk.

Därför bestämde kungens rådgivare att det nya bakverket bara skulle ätas en gång om året. På fettisdagen. Man fick ju inte riskera kungens hälsa. Prinsessan blev förtjust hon också: - Du är inte bara duktig på att baka. Du är påhittig också, sa hon till soldaten. Och så gifte dom sig.


35019-106

Den här sagan fick barnen höra idag och de gillade den ;-)


* Hjärtsemlor *

semlor

Semla kommer från det latinska namnet för fint vetemjöl, simila -det finaste vetemjölet.
Enligt Svenska Bageriförbundet sätter den genomsnittlige svensken i sig fyra-fem semlor per säsong.
Jag ligger ganska bra till då som ätit tre stycken i år och har då alltså två semlor tillgodo ;-)
Två stycken har jag faktiskt fått i mig idag och jag har inte det minsta ångest över det. Är det fettisdag så är det.

Den godaste semlan jag ätit åt jag när jag bodde i  London. Minns att bland annat jag och Jessica gick till "Svenska affären" och beställde in en varsin och jädrans vad gott det var. Det var säkert inte bara det att semlan var god, utan att den påminnde oss om "hemma".....



* Snart är det dags för semla *

Strax ska vi bege oss till restaurangen och fika. Vi har fått besked att semlorna kommer om en timme.....smarrigt!

I morse när jag och Johanna kommer fram till Fryshuset, efter en resa runt halva sta'n, så är människan vi ska träffa sjuk......... han hade inte hittat vårt telefonnummer och kunde inte nå oss.... Skitkul, näpp!
Han skulle återkomma till oss nästa vecka och boka in en ny tid, som om vi har all tid i världen. Fördelen då är ju iallafall att vi hittar och inte behöver åka dit i alldeles för god tid ;-)

Vi har inte turen med oss med det här arbetet. Vi får inte tag på de människorna som vi blivit tipsade om ska ha information. Antingen är de föräldrarlediga eller så ringer/mailar de inte tillbaka och böckerna vi ville ha var ju redan utlånade. Vi kunde ju inte haft en värre inledning. Men vi ger inte upp!!!!
Idag på handledningen fick vi nya namn, som vi ska kontakta och vi håller tummarna.
 
Eftersom det inte blev något på Fryshuset, så hann jag och Johanna till poliskunskapen. Eller nästan, tio minuter försenade men ändå. På lektionen redovisade vi ett  av de case vi jobbat med och vi hade fått med det mesta och gjort de rätta åtgärderna.

Nä, nu väntar basgruppen på mig, som alltid. Vet inte varför jag alltid är sist.....
Hej så länge!

* Sharkboy och Lavagirl *

* Sharkboy och Lavagirl *

Älsklingarna gillade verkligen filmen. De tyckte det var lite läskigt med 3D brillorna ibland, då hajjarna och annat kom rätt emot dem ;-)
Är mäkta stolt och överraskad av Elias som var tyst HELA filmen och satt på sin stol, inte i mitt knä. Han ställde sig upp vid ett tillfälle men stog då still och var inte i vägen.  
Det börjar bli en biovan kille av honom också *ler*


* Spänningen håller i sig...*

Prison Break avklarad och spänningen håller fortfarande i sig. Hur ska jag nu kunna somna.
Tittade även på Kronprinsessan och det verkar bra, ännu ett program att följa. Jag som verkligen inte hat tid med det, när sk aläxorna då göras? ;-)

Lördag.
 Jag hann sova fyra timmar  innan jag steg upp som en zombie. Hade lovat barnen att viu skulle gå på bio. Det var Mia helg och då VILL jag att vi gör något speciellt en dag ialla fall. Efter en uppiggande dusch, så kom vi iväg till Heron City. Vi var inte de enda som hade bio på schemat, fö rdär var det fullt med sportlovsfirande familjer. "Sharkboy och Lavagirl" skulle vi se och det fanns biljetter kvar. Hade tänkt mig en tupplur för den trötta och utmattade mamman men med 3D glasögonen på så kunde jag faktiskt inte somna. Måste ha sett rätt så skoj ut och ögonfransarna slog hela tiden i "glaset" men det var ju mycket ballare effekter när de var på.

Efter filmen var det dags för det obligatoriska Mc Donalds besöket och vi hade tur som fann ett bord längst in i hörnet. Det var folk överallt och när barnen ville ha glass till efterrätt, så fick jag dem att vänta och få glass hemma istället. Det enda målet jag hade i sikte var då hem, hem till sängen. Skulle iväg och "jobba" om 1.5 timme....
Kom hem med gott samvete och var nöjd över den trevliga utflykten.  Somnade på tre röda i sängen och slets ur davalan 45 minuter senare. Trodde att jag skulle avlida och att kroppen blivit lam. Den ville inte riktigt lyda. Bälgade i mig en stor kopp kaffe och smällde i mig lite candy, innan jag satte mig i bilen och åkte till Södertälje.

Lördagkväll skulle spenderas med socialjouren och väl där så vände allt och energin strömmade åter i kroppen. Kvällen var bra och informationsrik. Även de som jobbade här var jättebra och jättetrevliga!!! Vi fick lite fika, satt och snackade och åkte på hembesök. Senare på kvällen kom en kvinna dit som behövde hjälp med att få ett skyddat boende på en gång. Jag fick följa hela processen och åkte även med och lämnade henne. Hoppas att allt går vägen för henne nu!!!

Kom hem och somnade av utmattning innan huvudet nått kudden.


Söndagen bestog av städning, tv och HOCKEY!

os-guld os-guld os-guld!!!!!!

Hejja Sverige
var det första Elias sa i morse klockan tjugo i sex när jag väckte honom ;-)

Time for bed. Ska till Fryshuset imorgon och göra en intervju angående hedersvåld mm.

* Frånvaro vid datan *

Shit vad helgen gick. Har knappt varit hemma och sovit men det har varit en av de bästa helgerna på länge!!!!! Fick åka med utryckningen i fredagsnatt och det är ju så kul.
Vi gjorde en massa, allt från husrannsakan, klotter till LOB och bilstopp.
Vill mera, mera, mera....

Alla poliser var verkligen jättesnälla och trevliga och jag vill absolut ha dem som arbetskamrater!!! De var hjälpsamma och förklarade en massa för mig utan att jag behövde fråga och var det något som jag undrade så fick jag självklart svar.
Den patrull jag åkte med körde t.o.m hem hit till Järna klockan nio på kvällen, så att barnen skulle få titta på polisbilen och hälsa på polisen. Var inte det snällt så säg! Måste ju säga att även grannen mitt emot tittade på polisen och MIG. Trodde nästan att de fastnat på rutan och att ögonen höll på att trilla ur. De fick sig nog en funderare och har nog kommit fram till olika teorier om varför polisen kom hit med mig på kvällskvisten och varför Wilma kom med till polisbilen;-)
Det var bara Wilma som var vaken men hon tyckte det var jättecoolt. Hon berättade på dagis idag att hon fått sätta på de blåa lamporna på polisbilens tak alldeles själv, det ni.

Nu är det bara att bita ihop sista månaderna i skolan. Det är faktiskt inte så lång tid kvar innan jag är ute och jobbar.

Måste iväg en snabbis, skriver mer sedan.


*Dagens fältstudier *

Idag på förmiddagen har jag träffat representanter från Brottsofferjouren - BOJ och Kvinnojouren i Södertälje. De berättade om hur deras verksamher bedriv och vad de gör för utsatta personer. Därefter åt vi lunch och idag sket jag i matlåda och åt ute. Det blev lasagne och den var bara sådär, synd.

Efter lunchen träffade vi chefen för samordningen och han gick igenom hur de jobbar. Södertälje har precis börjat med en ny arbetsmetod, som gör dem mer effektiva och minskar väntetider på utredningar. De har även alltid ett arbetslag som kan jobba mot aktuella problem som kommit polismyndigheten till känna.  Det var jätteintressant att lyssna på och verkar riktigt vettigt.
Sedan var den här praktikdagen slut. Vill ha mera..... Längtar till imorgon då vi ska ut på fältet igen ;-)

Nu på kvällskvisten så har jag sorterat foto'n på datan. Hade en massa som låg huller om buller men nu ligger de fint i sina respektive mappar. Jag har även varit superduktig och skrivit en sammanställning om besöksförbud. Inte illa må jag säga. Fick ungarna (+ Roine) i säng till åtta och tog mig sedan en löparrunda. Det var störtskönt. Kände mig pigg och stark och jag fick t.o.m springa på lite barmark på vissa ställen, underbart. Hann precis innanför dörren när klockan slog nio, Medium på tv'n. Blippade självklart mellan det och Efterlyst ;-)

Nu ska jag in i duschen och få bort svettdoften och få fram den blommiga.

Godnatt önskar jag er!


* Klippt lugg *

* Klippt lugg *

Luggen hängde ner för ögonen och det var mäkta irriterande, så i reklampausen i Top Model sprang jag in på toan och vips så var luggen kort, och då menar jag kort.
Denna impulshandling gjorde så att det blev ojämnt hela tiden men tillslut så blev det ok och då var luggen så här kort. Inte riktigt meningen men jag verkar ju glad ändå *asgarvar*

* Tvätt *

* Tvätt *

Vilken  tur jag har som slipper tvätta för hand, som förr i tiden.


* Ooops, jag glömde *

Var ledig igår men ändå glömde jag helt bort att skriva i bloggen. Kanske var det för att inget spännande hände eller så var det för att  det visades två avsnitt av "Top model", det sista och vinnaren korades.

Gårdagen bestog även av tvätt, tvätt och åter tvätt. Bestämnde mig att nu  får det fasiken vara nog, nog med all tvätt jag samlar på mig i varje hörn i tvättstugan. I ena hörnet ligger påslakan och handukar, i det andra gardiner och dukar , i det tredje ligger stickade och sk. känsliga kläder och i det sista hörnet ligger sådant som troligtvis går att tvätta, värt ett försök i alla fall. Annars får jag väl slänga det och jag har ju ändå ingen annanstans att lägga dem just nu.  
Jag väntar alltid med att tvätta dessa hörnsaker tills det finns plats över i någon maskin men det blir det ju aldrig!!! Äsch men det kan ju vänta, tänker jag då. Jag har ju några rena kvar än så länge, så jag kan göra det sen... sen... sen..........

Någon som känner igen sig?



* Åkt med i polisbilen idag *

Klockan halv fem körde väckarklockan igång imorse.....skuttade faktiskt gladeligen upp eftersom det stog utryckning på schemat idag. Äntligen dags igen!!!!
Mötte Andreas vid stationen igen och vi travade glatt upp till polishuset samtidigt som vi gick igenom gårdagens avsnitt av Prison Break.

När vi klev in på avdelningen så möttes vi av Jonas, en bekant från Gnesta. Hade helt glömt bort att han jobbar i Södertälje. Vi blev lika överraskade båda två och en rolig början på dagen. Vi fick kvittera ut skyddsvästar innan det var dags för morgonkaffe och utsättning. Vi blev tilldelade varsin patrull som vi skulle åka med. Jag fick åka med Linda och Thomas och de var underbara båda två.  Jag har lekt följa John med dem hela dagen, knappt undantag för toabesök ;-)




Dagen har inte varit så händelserik med en massa spännande ingripande men den har varit jättekul ändå. Vi har varit iväg och tagit upp anmälan, lämnat på häktet och lite andra olika insatser. Det känns liksom så rätt och jag bara längtar tills det är dags för mig att få komma ut och jobba!!!!!
ALLA har verkligen varit supertrevliga och jag hoppas verkligen att jag får komma till Södertälje. Jag känner mig välkommen dit av dem alla!
Stötte  under dagen på flera mer eller mindre kända ansikten som jobbar som poliser, vilket var skoj. Aldrig kan man då vara anonym *ler*

Här hemma under kvällen har tvättstugan varit mitt tillhåll men är nu frisläppt efter avtjänad samhällstjänst.... Ska göra i ordning lite kvällste innan Desperate.... börjar.

Kram! 
 

* Utvilad praktikant på joggingtur *

Idag vaknade jag pigg och utvilad, trots att klockan väckte mig fem i sju. Morgonen gick som planerat och vi kom iväg till dagis i tid, skönt! Vill ju inte komma försent första dagen på praktiken. Det är ju ganska lätt hänt när det är så nära liksom.....

Mötte upp min klasskompis Andreas vid stationen i Södertälje. Det är verkligen kul att ha någon med sig från klassen under praktiken, för det har jag inte haft tidigare.

Idag har vi fått oss en guidning runt Polishuset och hur organisationen är uppbyggd. Vi har varit trevliga och hälsat på alla vi mött, så imorgon lär vi ha träningsvärk i käkarna. Vi åt en långlunch innan det var dags att bege oss till Lyktan, ett kommunalt familjecenter dit alla som har div. svårigheter i sitt liv kan vända sig. Där har de även något som kallas Manfred, dit män som slår och är agressiva kan komma och prata och få hjälp. Det var intressant och Krister som vi träffade berättade hur de jobbar, hur kontakt skapas och gav oss lite råd på vägen. Klockan gick snabbt och blev tre och vi slutade för dagen.

Var hemma redan strax efter fyra och då hade jag även gått förbi Ica och handlat, hör ju inte till vanligheterna. Det blev matlagning av tjejerna i huset. Wilma skar falukorven och jag löken och vi tillredde en härlig korvstroganoff. Vi hann bara duka undan, innan det var dags att bege sig till Gnesta. Måndagar är ju gympatajm för Wilma och Linnea och idag var det min tur att köra. Medans tjejerna gympade passade jag på att ta mig en redig joggingtur. Kunde inte smita undan för jag hade ingen ursäkt att komma med till mig själv. Nu känns det iallafall jättebra, förutom att jag har fruktansvärt ont i ena axeln sedan träningen i fredags. Inte bra....

Nä, nu är det dags för Prison break och nervpirr som jag får när jag tittar på det. Äntligen!!!! 

* Hästarna utanför *

* Våra hästar *

Passade på att natta våra fina hästar när jag var ute med Raj. Wilma hade glömt bort att ta bort den rosa sadeln från sin häst ;-)

Nu ska jag gå och lägga mig för imorgon vill jag vara pigg. Ska vara på praktik hela veckan, med Södertälje polisen och det ska bli skitkul! På hemmaplan den här gången och nu är det ju inte långt kvar innan aspiranten...

Kram och godnatt!!!

* En älskling i snön *

* En älskling i snön *

Elias uppe på toppen av backen.
Här har vi en kille som älskar att åka pulka och han är inte rädd för något.
Fort ska det gå och gärna var ett hopp mitt i backen.
Han kommer att skrämma livet av sin mamma när han blir äldre.


* Pulkabacken *

* Pulkabacken *

Roger & Anneli nere i backen efter ett tefatsrace som Roger tog hem.
Gissa vem som vann mellan Roine & mig???


* Efter övningen *

* Efter övningen *

Efter övningen i fredags, på golvet i omklädningsrummet. Peppar mig själv att byta om till träningskläder och ge energi till kropp och hjärna.
Lyckas!!! 


* Hinner inte med, men här är de dagar som gått *

Vilken vecka.... har knappt haft en stund över och har det funnits lite tid, så har jag inte spenderat den framför datan.
Jag har hade besök hela  onsdags eftermiddagen och kvällen av Carina och hennes tre tjejer. Det var fullt ös här hemma med middag, klädbyten, jaga varandra lekar och skriktävlingar. När de gick hem så var det sängen på en gång, både för barnen och mig.

I torsdags var jag med i Efterlyst på tv3, där jag svarade i telefon och tog emot tips. Det var verkligen jättekul och aldrig har en timme gått så fort!!! Hela kvällen gick åt till detta, så prick klockan tolv var jag hemma. Försökte somna fort men hade alldeles för mycket som snurrade i huvudet, så när klockan ringde på fredagsmorgonen hade jag knappt fått fyra timmars sömn.....

Fredag morgon klockan fem, bara att kliva upp och försöka få den halvdöda mig och styra kosan till plugget. Eftersom jag inte kom hem innan Efterlyst och Roine jobbade kväll, så sov barnen hos mamma och pappa så det var lugnt på morgonen. Skolschemat  visade övning hela förmiddagen och efter det tog jag mig ett riktigt träningspass på gymet. Tycker det var strongt gjort av mig, som hade träningsvärk efter det hårda gympasset jag körde i torsdags och med min kropp som hela tiden försökte få mig sittandes, så att den kunde få somna in för en stund.  

Efter träningen tog jag mig en skön och välbehövlig bastu och gjorde mig i ordning för hemfärd. Roine kom och hämtade mig vid tåget i Järna och vi åkte till mamma och pappa i Gnesta. Vi skulle hämta älsklingarna och få en god middag. Efter tre glas vin och thaiwok,  så kom vi hem och jag lade mig med Wilma i soffan. "Let's dance" kunde vi ju inte missa och till vår glädle så åkte Peppe ut. Körde en repris på förra fredagen och somnade innan "Hon och Hannes" slutade. 

I lördags slog vi rekord och var klara för pulkabacken klockan elva. Ute var det underbart väder, snöade och lagom temperatur. Vi hade bestämnt med Anneli och Roger att vi skulle åka till den gamla slalombacken vi har här i Järna. Det var en fullträff! Vi hade jättekul och åkte fort, fort i backen. Det blev ett riktigt träningspass, för det var tungt att gå upp för backen alla dessa gånger. Synd att de inte hade liften kvar.... Vi fikade och åkte lite till. Det kommer vi absolut göra om, om vädret tillåter vill säga.
På kvällen kom Anneli och Roger och  barnen hit. Vi tittade på Schlagern, drack gått vin och umgicks. Det är så skönt att ha sådana underbara grannar som man verkligen trivs med. Inget är kompliserat, vi bara är på något sett.

Idag var det också ruschfrån det att de bruna slogs upp. Klockan elva skulle vi vara på barnkalas och jag hade inte ens hunnit köpa något paket. En kvart försent kommer vi i alla fall dit och vi var inte sist, skönt.
Sedan var det fika, fiskdamm och disco -allt vad som krävs för ett fulländat barnkalas. Vi mammor tittade på herrarna som åkte skidor, drack kaffe och snackade skit, vilket också ingår i ett barnkalas ;-)
Kom därifrån klockan 14.50......... Roine undrar vad vi gör egentligen ;-.)

Ute var det kramsnö, så jag och ungarna stannade ute och passade på att göra två fina hästar av snön jag skottade igår. De blev jättefina och de var så tacksamma över sin snälla mamma. Känns skönt att få ligga på plus ibland.

Nu ska jag titta på Floor filler.... Inte alls slav för tv'n....



* Pusskalas *

* Pusskalas *

Kom hem kvart i sju och har på den tiden hunnit med middag och alla hjärtans dags mys och fika med mina små älsklingar. Nu sover de sött i sina sängar.

På väg hem från dagis så stannade vi på Ica för att handla hjärtekakor som de sett men inte fanns det några paket kvar till oss när klockan slagit halv sju, som vanligt. Deras mamma är aldrig ute i god tid....... men det blev gelehjärtan och ballerinakakor istället och de blev jättenöjda.

Mysmiddagen, som bestog av varmkorv och spagetti, åt vi i vardagsrummet med tända ljus och barnkanalen på. De tyckte det var supermysigt och jättegott!
När de ätit upp maten så dukade vi fram fikat till efterrätt och tänk att få äta godis på en tisdag, det ni. 
Sedan var det dags för pyjamas och mys i sängen.
Efter att tänderna borstats, så anföll de sin mamma med världens bästa  pussar , härligt, mera!!!


Skriver inte mer idag. Ska njuta av en kopp te och gosa med Rajraj.


* Till er på på alla hjärtans dag *

* Till er på på alla hjärtans dag *

En massa kramar från
Jossan



* Dagens middag *

* Dagens middag *


* Kvällens måsten är över *

Barnen var hos sina kompisar i grannhuset och de fick middag där. Roine jobbar och Rajraj har hundmat så då återstår då bara jag. Det blev de kvarvarande chipsen från helgen, en ost och skinkmacka och ett glas mjölk till middag. Vågar knappt skriva det.
Har diskat och tittat på det dagliga och obligatoriska Floor filler. Nu är barnen i badet och de ska fortast möjligast upp och  i säng. Vill själv ligga i den sköna till klockan nio, då nästa program börjar,  "Prison break". Är förväntansfull inför varje avsnitt, det är ju så spännande.......



* En dag framför datan *

Kom till skolan vid halv tio och med min vana trogen som blev det först en "köpp kaffe" innan jag och min kollega Tobbe tog oss till datasalen. Det var dags att avrapportera efter ingripandeövningen. Anmälan hade vi redan skrivit, så nu var det förhör och olika pm och blanketter som skulle skrivas in.

data

Mat och sovklockan gjorde sig påmind och den visade nu lunch och abstinensen sa kaffe!
När behoven blivit tillfredsställda, så var det dags att gå tillbaka och ha lektion i data, undervisning i de centrala datasystem polisen använder sig av. I dessa system kan vi identifiera människor, se vad de gjort tidigare eller är misstänkta för, eftersöka fordon, få fram information om fordon, personer och företag, efterlysa, you name it. Idag var det repetition på schemat och jag säger bara hjälp. Jag går hela tiden omvägar och har ren tur när jag lyckas stöta på det jag söker just då. Känns iallafall skönt att jag inte verkar vara ensam om det *ler*. Snart har vi den slutliga examinationen och vi får som tur är ha handboken med oss men det är ändå knepigt.
Ännu än sak som jag borde öva på och jag tar som vanligt beslutet att göra det sen................

Välkommen sol!!!
Vi går mot ljusare tider. Det var ljust ute idag när jag kom till skolan och det var ljust när jag åkte hem, skönt! Det var t.o.m ljust när jag klev av tåget här i Järna!!!!!
Visserligen kallt som sjutton ute men snart så......


 


* Dagen mest använda verktyg *


* Så var den här söndagen till ända *

Har varit en bra söndag. Har slappat och även hunnit det jag hade tänkt. Kollat lite på os, när grabbarna åkte längdskidor i OS-jaktstarten . Tycker lite synd om  Anders Södergren som var så nära att ta guld med mindre än två hundra meter kvar.....

Efter den spänningen så tog jag tag i Samurajs tjocka hårsvall och på en och en halv timme så hade jag halverat hans kroppshydda. En Icapåse blev full med päls och jag med för den delen. Nu är han nybadad och ser ut som om han har någon sjukdom som gör att han tappar päls lite här och var. Han måste nu friseras och klippas ännu mer..... men det får bli någon annan dag.

Jag har även halverat Roines kallufs, fast där blev det ju inte en kasse full, som tur är. Elias hår fick också känna på trimmern och Wilmas lugg kortades. Skulle kanske ta ett extraknäck som frissa ;-) Frågan är bara vem som tar mitt hår???

Nu ligger Roine och väntar på mig. Det är film på g igen. Vet inte vilken han har tänkt ikväll.  Börjar inte förrens 10 imorgon, vilket är passande efter helgen.

Godnatt alla


* Till Mia *

Här får de en massa hjärtan från mig. Hoppas att vi ses hos morfar idag.
Wilma & Elias vill deras bästis kusin.
♥ Puss & Kram från Moster ♥


Heart shape pattern
Nordicphotos


* Vänner *

♥ Här har vi två kompisar, Samuraj & Svante ♥
Är de inte söta tillsammans.

 RAj Och Svante

♥ ♥ ♥


Raj & Sv

* Sängvistelse *

Min tur att ha sovmorgon...... Wilma kom och la sig bredvid mig med hennes armar runt mig. Hon somnade om i min armar.....finns knappast något mysigare.  


Nordicphotos


Sov länge men känner mig inte riktigt på topp! Tog en Ipren och börjar sakta men säkert känna mig som människa igen. Igår kväll började jag må illa och jag trodde att jag skulle bli magsjuk... Hade inte drukit någon form av alkohol, så det kunde inte vara boven ;-)  Ställde iallafall en hink nedanför sängen men efter att jag somnat så försvann det. Skönt, för magsjuka är det sista jag önskar mig just nu och det går i grannhusen.
Det var iallafall bra för figuren, eftersom myskvällen igår bestog av chokladkaka, chips, dip och grönsaker. Kunde inte äta något *ler*

Har spenderat hela förmiddagen i sängen. Vi gjorde något som inte tillhör vanligheterna, nämligen åt frunch i sängen. Pannkakor med sylt och de klarade det galant utan dräll. Det tror att mamma  blivit knäpp ;-) Vi tittade på Björnbröder och hade det så mysigt, så jag kunde inte låta bli. 

På schemat idag står ett besök till Gnesta, till pappa som är änkeman den här veckan. Söndagsmiddag är beställt och pappa är en hejjare på att laga mat. Mycket bättre än den obligatoriska utematen på söndagar.

Ska även klippa Roine och Elias som har blivit alldeles för långhåriga. Ska även försöka hinna med att ta in Rajraj i duschen och klippa hans klor.

Nu skriker kroppen efter kaffe och jag måste ge efter,

Kram på er!!!

* Längdskidor... *

Skidåkare
Vi har ett jättefint längdskidespår på ängarna utanför oss och idag när jag var ute med Samuraj så var det en som var ute och skidade. Det såg helt underbart ut, solen sken och det var alldeles vindstilla. Vill också ha....... Åkte mycket skidor när jag var liten men det var ju typ tjugo år sedan.

* Åh vilken underbar dag *

I kanan

Idag har solen skinit över oss i Järna och snöns alla kristaller har bländat oss, härligt!!!
Det blev lunch ute i lekparken idag, korv med hamburgarebröd och varm choklad. Egentligen skulle vi till pulkabacken men barnen hade lika kul i rutchkanan som gick fortare än vanligt. Hoppas att det håller i sig till i morgon.

 

* Ingripandeövning och vapen *

I skolan i fredags hade vi ingripandeövning hela förmiddagen. Det var absolut den bästa övningen hittills!!! Vi hade riktiga skådespelare som figuranter och allt kändes verkligen på riktigt. De hade till uppgift att agera efter hur vi bemötte dem. I alla olika case var det någon form av misshandel som skett på någon närstående och därefter vi blir som poliser ditkallade. Patrullen har egentligen ingen aning vad som skett innan de får kontakt med de berörda. Jag tror att de flesta fick ett larm där någon granne eller annan har ringt och sagt att de hör bråk och skrik från den aktuella adressen. När vi inte agerade själva , så fick vi se de andras ingripande och då självklart inte de man själv skulle på. Till råga på allt så filmades hela ingripandet och det ska nu analyseras av två andra i klassen och sedan redovisas och då ska godbitar ur filmen spelas upp. Vi har således en annan patrulls ingripande att analysera. Usch, jag hatar att höra och se mig själv....

Jag var skitnervös innan, nervös för att göra fel eller att jag inte skulle få någon bra kontakt med målsägaren. Precis innan övning sa jag faktiskt till mig själv att skärpa mig. Mitt motto för i år är ju att ha kul på övnigarna och se det just som övningar. Jag får ju göra fel och jag vet ju att det är kul så fort vi är inne.

Jag och Tobbe var patrull och det kändes jättebra för Tobbe är lika med trygghet. Vi fick ett larm om bråk och skrik från en lägenhet där det bodde en familj från mellanöstern. När vi kommer till platsen, så stannar vi utanför dörren en stund och lyssnar. Vi hör en man och en kvinna som skriker och plötsligt hör vi att någon får ett slag, varpå kvinnan börjar gråta. Då knackar vi på dörren och efter ett stund kommer en man och öppnar. Vi går in och det visar sig att det är en bror och en syster som är hemma. På lägenhetsgolvet ligger det  tidningar och böcker huller om buller. Systern kommer ut från toaletten och hon blöder ur örsnibben och är röd på kinden.

Tobbe och jag delar på oss, jag tar systern till ett sovrum och han stannar med brodern. Sedan samtalar jag med systern i ca 45 minuter. Jag får henne att berätta vad som hänt och tillslut att göra en anmälan mot brodern. Brodern hade kommit hem och skrikit till henne om en massa saker hon inte hade gjort och han hade kastat böcker på golvet. Han hade blivit argare och knuffat henne så att hon ramlat och hamnat i soffan två gånger och tillslut hade han slagit till henne över kinden, så hårt att örhänget slitits bort ur örat.

Jag vill säga tack till skådespelarna, de var så duktiga och de har väckt en hel del tankar eller rättare sagt känslor i mig. Känslan att sitta med en person man inte känner, som råkat ut för något som ingen borde få råka ut för och man vill verkligen nå fram, att de ska förstå att jag bryr mig och att jag vill hjälpa. Samtidigt är det så mycket annat som står i vägen för dem, saker som sker om de anmäler. Jag fick även känna på hur det känns att få en viktig fråga från målsägaren och inte kunna svara på den.

När övningen var klar eller bröts pga tidsbrist så fick vi feedback av skådespelarna. Jag fick bara höra bra saker och det värmde så otroligt mycket! Känner att det var bra för mig, få lite mer självförtroende och tro på mig själv. Som sagt var, sluta vara nervös inför övningarna.
 
Tråkigt nog så blev de bilder som togs under vårt ingripande så suddiga och dåliga att det inte är någon ide att visa dem. 

                                                                                                                                                                                         

Vapen1

                                                                                                                                      

vapen2
Försök att titta bortom den stora rumpan, ser du krutröken ? ;-)
Bilderna ska illustrera hur man först ligger på mage bakom skydd/skylet för att sedan, komma upp lite på sidan och då  kunna se målet, sikta och skjuta. Därefter lägger man sig i ursprungsställningen igen.


Efter lunch var det dags för vapen, ett långpass på mer än tre timmar. Vi fick prova på olika skjutställningar, sittande på knä och liggandes. Vi fick även prova på att skjuta skydd-skyl, dvs vi är bakom något som antingen kan skyla oss eller är tillräckligt starkt så att det skydda oss mot kulor. Vi har alltså ett hot framför oss. Vi lärde oss hur vi ska titta fram för att lokalisera målet och sedan hur vi ska göra när vi ska skjuta mot det. Detta gjorde vi både stående, knäsittandes och liggandes. Lektionen var jättekul och jag var helt mör efteråt, efter all konsentration. Lektionen avslutades med vapenvård.

Snart är det dags för kompitensprovet i skytte och det var skönt att höra att vi har två drillpass kvar innan dess.

* En fullspäckad fredag *

Oj, vilken dag det var igår. Min hjärna fick jobba, gick på högvarv och jag  var lite orolig för kortslutning. Dagen började med stress och avslutades med att jag däckade i soffan.

När jag kom till dagis klockan 6.15, så var det mörkt där inne.... Vi sprang runt byggnaden och då tändes det äntligen i korridoren. Lättnad... vi tar oss in och går till "vår" avdelning där jag vant och med rekordtid får av älsklingarna kläderna. Fröken var någon annanstans i huset och med en stegrande stress väntar jag in henne.

Kommer iväg sju minuter senare än vanligt och självklart så är väglaget skit vilket leder till en långsammare hastighet. Eftersom tiden är så snäv redan från början, så hinner jag inte fram innan tågföraren ropar ut  -tid för avgång, dörrarna stängs. Vänder om och kör ut på motorvägen igen, har inget alternativ. Åhh, jag som är så trött och hade behövt sova på tåget. Fyra timmarssömn är alldeles för lite nu förtiden.
Slipper iallafall bilköerna och hinner fram i god tid till skolan där jag i lugn och ro kan byta om till uniformen och även ta en kopp kaffe.

När skoldagen nått sitt slut och jag äntligen ska få bege mig iväg hem har klockan  passerat 17. Svänger ut på E4an och förväntar mig bilköer eftersom det är fredagseftermiddag men för ovanlighetens skull så är det bara att glida på, skönt. Roine ringer och påminner mig att åka och handla, det är fredag och ungarna kräver taccos.....trodde att vi slutat med taccofredag eftersom det börjar stå mig och Roine upp i halsen. Ja, vad gör man inte för sina älsklingar, jag svänger upp till Ica och införskaffar ingredienserna. Även två stora chokladkakor åker med, det är ju extrapris.

Så fort jag kommit hem så kör vi igång. Rutinen finns efter alla dessa taccofredagar som varit. Jag gör guacemolen, Roine steker köttfärsen och barnen dukar och skär gurka och paprika. Sedan fortsätter jag och Roine med resterande grönsaker. En kvart över sju sitter vi samlade vid middagsbordet. Ljusen är tända och helgkänslan kommer smygande, skönt.

Efter maten slår jag mig ner i soffan i vardagsrummet. Stormtrivs där inne efter att vi gjort om. Det blev mysigare och mycket varmare *ler*
"Let's dance" och "Hon och Hannes" avvecklas på löpande band. Övriga familjemedlemmar sover vid det här laget skönt i sina sängar och eftersom jag är som jag är, så bara måste jag hålla mig vaken och sätter på en av filmkanalerna. Hinner inte komma in i någon film innan ögonlocken faller ihop i ren utmattning. Tjugo över tre vaknar jag av att Elias skakar på mig. Han var på väg in till vårt sovrum och ser mig ligga i soffan. Han vill krypa ner hos mig men jag tar honom till vår säng istället ;-) Medans jag går runt och släcker alla lampor funderar jag på vad det varit för film på tv medans jag sovit. Man ser nämligen tv'n utifrån och det vore ju lite pinsamt om en sk vuxenfilm har varit på till allmän beskådan *asgarvar* Får väl reda på det tids nog, när jag ser grannarnas miner när jag träffar dem.

Nu ska jag och barnen ta en promenad till affären, dags för lördagsgodis. Skriver mer senare....

* Snö, snö, snö *

* Snö, snö snö? *

Ute snöar det som bara den och det tar ju aldrig slut. Hade tänkt vänta med skottningen tills att det slutat men då är vi nog insnöade, alltså mer insnöade än vi redan är..... Jag tycker att det är ganska kul och vi har inte så mycket som behöver skottas. 

Idag är jag ledig från skolan, skönt! Skulle plugga hela dagen men började förmiddagen med fika med mina grannar Maria och Anneli. Vi konstaterade att vi inte är så olika de på  Wisteria Lane, *asgarvar*
Det som saknas är visserligen en massa pengar, lyxiga villor och bilar och utseende som Eva Longoria men vi har ganska bra koll på allt och alla, tittar gärna nyfiket på vem som rör sig i krokarna och vad som sker runt hörnet ;-)
Det är skönt att få träffas och snacka lite strunt så här på dagtid, mitt i veckan och utan barn. Det är ju inte så ofta vi kan få till det av naturliga skäl. Anneli är ju hemma och är mammaledig , så för henne funkar det ju och Maria ska också vara tjänstledig och hemma from nu......

Ska nu jobba lite med inbjudningskorten till 30 års festen, innan barnen ska hämtas.  Det är ju ingen ide att öppna skolböckerna nu, gör det sen......

* Hjärta *

* Hjärta *


* Föreläsning om mannens perspektiv *

Idag hade vi föreläsning om mannens perspektiv. I tre timmar satt vi alla med stort intresse och lyssnade och lyssnade. Göran, som hade föreläsningen var helt fantastisk. Han visste precis vad han gjorde och talade om. Han både underhöll oss och förmedlade sin kunskap om männen. Rätt man på rätt plats helt enkelt.

Först började han med lite kuriosa om hur han jobbat med män under sitt liv och vad det har gett för resultat. Han var bland annat med och startade upp manscenter och han har haft pappagrupper, behandlingar mm mm.

Han gav oss  scenarion där någon blev misshandlad på en gata och  vi skulle ta ställning till hur vi skulle agera beroende på vem som slog och på vem..... Är det någon skillnad? Vi fick även andra tankeställare om hur vi skulle agera om vi misstänkte att någon i klassen var förövare eller offer.

Göran gick även  i genom varför män slår, hur de tänker, hur behandling går till, vilka frågor vi ska ställa och hur de ska ställas för att få svar.

Han anser att  den största anledningen till våldsamhet är att mannen haft en taskig manlig förebild eller ingen alls + att de varit mobbade eller mobbare.

Det han avslutade med var att:
Mannen blir botad men hur länge är kvinnans rädsla kvar............?

* Onsdagskvällen är här *

Så är snart den här kvällen till ända.
Kom hem vid kvart över sex, lagade mat och bänkade mig sedan framför tv'n.
Har blivit fast i Floor filler, alltid är det någon daglig såpa som gör en beroende, trots att de egentligen suger....
Sedan var det Top Model, fast där i mellan nattade jag älsklingarna, pratade med min kära mor i telefon och pussade Roine hejdå.

Nu är det lugn och ro här hemma och jag ska gå och lägga mig i sängen och se på film.
Doftljuset och värmeljusen är tända.
Njutning.........


* Inför arbetet.... *

Nu sitter jag och Johanna och söker info, letar telefonnummer, söker folk och bokar intervjuer inför det stundande arbetet om hedersmord. Alla böcker vi ville ha, var redan utlånade på vårt bibliotek, typiskt.... Någon måste alltså skriva om samma sak som oss.

Nu har vi handledning om ca 10 minuter.
Ciao!

* Härligt ute *

Har precis varit ute på en halvtimmes löprunda och det var jätteskönt ute. Vindstilla och endast -5 grader. Flåset kändes bra och jag känner mig nyttig, med tanke på semlan tidigare idag. Har tränat lite mage, rumpa, armar och rygg framför Desperate Housewifes. Nu är det paus och suget efter något att tugga på kommer smygande. Dags att skala morot innan det börjar igen.

Kram kram

* En förmiddag på skolan *

Idag tog jag bilen in till skolan. Inte alls kul att köra bil i detta väder men hade inget val.
Var tvungen att vara hemma till klockan ett, då Elias skulle till Bvc.

Hann med en snabb och uppiggande kopp i restaurangen, innan det var dags för juridiklektion =
redovisning för basgrupp tre.
Jag och Johanna skulle berätta om  vad som står i brottsbalken 4:1a, människohandel. De övriga skulle ta andra paragrafer i kap 4.
Kände mig inte alls tillräcklligt förberedd men med pappret klistrat framför ögonen och med overheadblad som beskrev allt jag sa, så verkar det ha gott bra. Det sa ialafall läraren. Hon tyckte att vi hade gjort en bra redovisning.
Sedan gick vi igenom resterande uppgifter/fall som vi hade löst i basgrupperna innan.
 

Beteendevetenskap stog på tur. Där delades vi först in i våra basgrupper och skulle diskutera lite texter vi läst, föreläsningarna som varit och tankar kring våldtäkter och dess problematik. Vi tog upp lite om brottsoffer, vart gränsen går, varför och vilka som utför, skillnader mm.
Sedan satte vi oss hela klassen i en ring och diskussionen fortsatte och vi delade med oss.

Varför ska de vara så svårt att få våldtäktsmän/kvinnor dömda? 
Varför måste ett våldtäktsoffer blotta hela sig själv, sitt liv, orelevanta handlingar som inte har med våldtäkten att göra?
Varför våldtas kvinnor?????
Är det skillnad att vara ett manligt brottsoffer mot ett kvinnligt? Får de samma bemötande som offer? Är det lika kränkande, mindre eller är det värre för en man att bli våldtagen av en annan man?

Ja, det dyker upp många frågor. Nästa gång ska vi prata om förövaren.

Egentligen skulle jag ha basgruppsarbete efter lunch men jag var ju som sagt var tvungen att åka. Undrar vad de gjorde?
 

* Resultatet *

* Resultatet *

                          
                                       *     *    *    *    *    *    *    *    *    *    *

* Resultat

             
                                         *     *    *    *    *    *    *    *    *    *    *

Japp, så här blev det och jag lovar att det är hur mysigt och fint som helst på kvällarna..... ;-)




* Tapeten i sovrummet *

*tapeten*

Så här ser den ut. Snacka om mönsterpassning......


* Semlor *

* Semlor *

 ♥      ♦      ♥      ♦      ♥       ♦      ♥      ♦      ♥      ♦      ♥      ♦      ♥      ♦      ♥      ♦      ♥     



Idag var Elias på fyra års kontroll på Bvc och han var så duktig.
En riktigt duktig och smart kille, sa sköterskan och mamman sträckte stolt på sig ♥.
Vi firar alltid när någon varit duktig efter ett Bvc besök, så också denna gång.

Vi köpte med oss semlor, wienerbröd och en bakelse från kondiset och läsk och festis från Ica.
Mmmm, det var så gott.
På fem sekunder och med lika många tuggor hade jag fått i mig semlan och jag hann njuta.
Det var den första i år och den är alltid godast.

* Tillträdesövning *

p

Fredde
i en av övningslägenheterna. Han förhör en kille som är misstänkt för kvinnomisshandel.
 
Pr
Basgrupp tre är samlade igen. Ser ni något annorlunda med mig?

v

Man kan ju alltid försöka se lite cool och tuff ut... ;-)


Måndag.

Johanna och jag hade bestämnt träff på skolan vid elva tiden. Tobbe och Fredde var också med och egentligen blev inget gjort. Det är måndag och då måste vi bara prata om allt som hänt under helgen. Det viktigaste hann jag och Johanna med i allafall.

Sedan var det dags för tillträdesövning hela eftermiddagen. Jag både skrek och bråkade med min sambo Johanna och blev misshandlad och hotad av min kille, innan dagen var slut. Som tur var så kom snälla polisen och räddade mig!!! Vi hade kul och tiden flöt på och vips så var det dags att åka hem.



* Boxningsdags *

* Boxningsdags *

Söndag

Låg i sängen länge... tittade på film på morgonen. Barnen underhöll sig själva och var nöjda.
Roine blev sjuk och trodde att han skulle avlida.

Gick upp och gjorde lunch, pankisar med sylt och glass.
Satte upp tavlor i vardagsrummet och lade mig sedan i sängen igen och tittade på ytterligare än film.

Barnen sprang över till Linnea och Robin. De hade äntligen kommit hem från en weekend i Dalarna.

Det var kallt ute, jättekallt men kroppen hade fått nog av allt sängliggande. Tog med mig Raj på en rask promenad. När jag kom hem var håret alldeles vitt av frost ;-)
Kände att jag hade mer att ge, så det blev en boxningsmatch med säcken och styrketräning nere i källaren, härligt!

Dags för käk och vår vana trogen så var det utemat som gäller på  söndagar.
Jag beställde deras härligt goda mixsallad med majs, skinka, tonfisk och fetaost.
När jag skulle åka och hämta maten, så ville inte bilen starta. Den strejkade och det tror jag det när det var -16 grader ute. Hade sådan tur att grannen kom hem i samma veva, så jag fick låna hans bil.

Vid läggdags var det -20 grader ute..........





* Tapetsering *

Wallpapers  
Nordicphotos

Lördag.

Brollan kom och fikade och hjälpte Roine med att koppla in våra nya boxar till parabolen. Det borrades och hammrades ute i det kalla, -15 grader. De var tappra.

Jag städade ur städskrubben och rensade bort allt som inte ska vara där. Den har liksom blivit en samlingsplats för saker vi inte riktigt vet vart de ska ligga eller saker vi inte orkar springa ner till källaren med...

Ungarna var fortfarande hängiga så vi pysslade lite och jag försökte roa dem på alla olika sätt.

Efter mycket om och men och sökande efter tapeten med stort T, så gav jag tillslut upp och i fredags köpte jag första bästa som jag kunde hitta just då och till bästa pris.
Tapetseringen blev av i lördags och jag är mäkta stolt över mig själv. Gillar liksom lite det här kvinnor kan ;-)  Det var mönsterpassning på tapeten och innan jag fattad hur det skulle passas ihop, så hade jag redan skurit fyra våder. Envis som jag är, så löste sig allt jättebra ändå. Bildbevis kommer.
Jag trodde att det skulle ta ca en timme att hänga upp dessa sex våder men istället tog det tre...

Vi var alla vrålhungriga när jag var färdig, så klockan 20.50 var jag och Wilma uppe på Ica för att handla hamburgaretillbehör.
Vad då??? Gått om tid till stängning, hela tio minuter och vi hade tom några minuter tillgodo *Ler*

Roine satte upp nya tv'n på väggen och allt ställdes på plats. I just love it!!!
Vi tillbringade resten av  kvällen i sovrummet och resterande tid av helgen också, för den delen.
Det blev jättemysigt och vi är supernöjda. Nu är det bara lister kvar....men vi väntar på att pappas såg ska komm atillbaka från lagningen.

* * * * vart kom all snö ifrån? *

snö* Kall natt *

Fredag kväll

Vart kom all snö ifrån? Orkanvindar och snöblåst när jag var ute mad Rajraj på kvällen. Burr.... med en röd näsa som hade gjort Rudolf arbetslös kom jag äntligen tillbaks in och kunde krypa in under det varma täcket, kramas med Roine och titta på tv.

Fick springa lite upp och ner för att klappa om mina sjuka älsklingar.

* Sorry *

Har bara varit en sådan helg igen då tiden bara rusat iväg och jag hade bestämnt mig för att spendera så mycket tid i sängen som det bara gick. Det var inte det lättaste med två små sjuka barn samt en make som även han däckade tillslut.... Här kommer iallafall en liten resumé över helgen som var.

*G * R * A * T * T * I * S *

*G * R * A * T * T * I * S *

Grattis världens bästa Johanna på din 23 års dag!!!
Hoppas att du fått i dig en massa smarrig tårta och att du haft en supernajsig dag.
Här kommer flera kramar från mig. Synd att jag inte kan ge dem på riktigt.
Fira dig ordentligt imorgon med fest och drinkar!

Kramis



* Förkylning *

* Nässpray *

Wilma har blivit superförkyld nu under kvällen. Hon har feber och är täppt i näsan, så täppt att hon knappt kan andas med näsan.
Jag är rädd mamma, jag kan inte andas, sa hon gråtandes för en halvtimme sen. Mammahjärtat värker, måste göra något.

Den okloka mamman har inte någon nässpray hemma, typiskt. Vad gör man då?
Jo, fram med kastrullen och tillverka egen koksaltlösning. Vi hade gamla pipetter sparade, så de användes. Håller nu tummarna att det underlättar något. Vet i allafall en som går raka vägen till Apoteket imorgon, moi!

Mamman har lovat att sova bredvid henne hela natten och klia henne i håret och på ryggen. Ska nu gå och hålla det jag lovat, så det blir inte mycket skrivet idag....

Godnatt på er.

* Efterlyst *

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Vill gratta min klasskompis Ingela, som har fått extraknäck i tv-programmet Efterlyst på tv3 på torsdagar klockan 21.  Hon är den tjej som fr.o.m imorgon efterlyser stulna bilar mm. En riktigt glad  och go tjej som ni nog  gärna vilar ögonen på ;-) Grattis vännen!!!
 
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

* Män som slår, gör mig så arg *

Idag var det föreläsning hela förmiddagen och vi fick se olika offer perspektiv. 
Första halvan handlade om kvinnans perspektiv, hur kvinnor handlar/agerar mot och hanterar en man som misshandlar och varför det sker. Vi fick även veta hur mannen oftast går till väga och hur förhållandet fungerar, så kallade våldshjulet.
Anna, som föreläste, talade även om hur kvinnan mår och känner sig, vilka tankar som rör sig i huvudet och varför kvinnan gör som hon gör. För oss kan det verka helt knäppt att man går tillbaka och att man tillåter sig själv bli utsatt för sådana hemska saker. Hon gav oss redskap som vi som poliser kan använda oss av för att hjälpa, underlätta och göra ett bra jobb.  
Anna besitter den här kunskapen för att hon själv har varit utsatt för detta i tre och ett halvt år och hon kunde lika gärna varit död idag.......

Efter en kafferast fick vi se barnens perspektiv. Lotta från
Alla kvinnors hus tog oss in i barnens värld, hur de kan reagera om de tex har en pappa som misshandlar mamman och ibland barnen. Hon talade om vilka olika roller, beteenden som barn tar på sig för att skydda och bevara deras familjehemlighet och för att pappa inte ska bli arg och slå. De olika rollerna hon gick igenom var hjälten/den duktiga, rebellen, tapetblomman och clownen. Det var lite läskigt, för jag kunde verkligen känna igen vissa beteenden från andra barn under skoltiden. Även Lotta gav oss viktiga redskap som vi ska använda oss av.
Lotta har, precis som Anna upplevt det hon berättar om, hon växte själv upp med våld i familjen. Usch, det är ju fördjävligt att barn ska behöva utsättas för detta!!!!

Jag tycker att det var två jättebra föreläsningar om saker som är så fruktansvärt viktiga. Ett stort tack till dem båda, för att de kom och delade med sig av sin kunskap.

Lunchintag och sedan var det dags att rädda barn som satt något i halsen, inte andades eller saknade puls..... det vill säga akutsjukvård på schemat och HLR på barn. Vi fick se en filmsnutt där en flicka sätter en godisbit i halsen och hur henne smamma hjälper henne. Sedan var det muntlig information innan vi själva fick öva på små bebisdockor. Detta är verkligen viktigt, för gör vi fel så kan barnet dö... En trygghet för mig själv som mamma. Jag trodde att jag kom ihåg det som de berättade på bvc när mina älsklingar var små, men det var inte mycket av det praktiska som fanns kvar.

Sedan var det bara tåget hem och få i sig middag. Jag har inte gjort något speciellt efter det, lagt pussel med Elias och unnat mig en tv-kväll ;-)