* Ett utedäck blir till *

35019-186
Killarna jobbar på bra, medans jag fångar rånare på skolan. Rajraj är med och ser till att det går rätt till.

35019-191
Dag två, nu har de kommit långt, bara att skruva dit resten av plankorna

35019-192
Sådan husfru som man är, så har jag grillat åt de duktiga slitvargarna.


35019-184
I lördags var det dags för invigning. Det dåliga, tråkiga och trista regnvädret hade inte tillåtit det tidigare. Roine var på Finlandskryssning, så jag bjöd in grannbrudarna på partaj.

35019-185
Barbara, Anneli & jag satt ute hela kvällen. Trotsade dunderförkylningen med hjälp av Ipren, rödvin och cigaretter ;-) Vi hade det jättetrevligt och bröt inte upp förens strax innan ett!


* Hönspatrullen stoppar rånare *

Har varit rätt mycket nu....... Det är mycket att stå i, sena dagar på skolan, Roine har jobbat kväll och så har jag dessutom varit sjuk sedan i fredags. Har inte haft tid eller någon ork att blogga.  
 
Vårruset gick i alla fall  jättebra!!! Det tog 25 minuter och då var det trängsel och gåtakt i början och sedan sicksack mellan och förbi dem som inte förstått att gåtrafikanter ska hålla höger....... Att det ska vara så svårt.  När jag såg målet blev jag snopen, trodde att det var längre att springa. Lite synd, för jag hade mycket mer att ge.... Vill absolut springa nästa år igen ;-)

Äsch, lägger än lite bilder istället, håll till godo.


Polishögskolansdag, då jag och Johanna stoppar en flyktbil med två rånare.

35019-187
Föraren har av mig beordrats ut ur bilen, backat bak till polisbilen där han lagt sig. 


35019-189
Jag kliver fram och sätter på handfängsel, bakom bilen så att vi har lite skydd.
Johanna har koll på rånaren som sitter kvar i passagerarsätet.


35019-188
Johanna har gjort samma sak med passageraren, så nu har vi två rånare i handfängsel och behöver förstärkning. Bilen är säkrad och vi vet att det inte finns någon mer i den.

* Shoppingrunda *

Där hemma har det skett förändringar under helgen. Borta är de murkna, trasiga och fula trätrallarna och istället är där ett nytt, stort och superfint trädäck!!!!! Grabbarna jobbade  på så bra i helgen, så allt utan trapporna blev klart. Kan inte fatta att det äntligen är där, ett däck som är nästan tio meter långt och fem meter brett. ;-)

När man har ett sådant fint däck, så måste man ju ha fina utemöbler också. Vid fyra tiden igår eftermiddag kom brollan och hämtade mig och barnen med ett släp bakpå bilen som skulle fyllas. Vi åkte mot Kungens kurva och stannade först på MIO, för brollan skulle ha bokhylla, sänggavel och tv-bänk. Vi gick tomhänta därifrån och stannade därefter på Toys R us. Brollan ville köpa försenade födelsedagspresenter till älsklingarna. När de tillslut kommit till de slutgiltiga valen, så kunde vi gå till kassan och sedan ta oss till Ikea. Barnen blev överlyckliga när de fick veta att de skulle få vara på barnpassnigen -Småland. Under en timme körde vi Ikea-raset och fyllde den gula påsen med en massa jättebilliga prylar men onödiga. Känns det igen? ;-) Brollan hittade en bokhylla som fick ta plats på släpet. 

När ungarana hämtats ut från Småland, bilen och släpet lastats, så började hungern göra sig väl påmind hos barnen. Men innan det blev matuppehåll på Mc'D, så blev det en sväng in på Jysk. Deras utemöbler var helt ok men nä, de var inte de jag ville ha och jag gillade inte heller dynorna.... Kräsen? Ja lite, men det måste man ju få vara. Bokhyllan fick fortsätta turen bak på släpet ensam.
 
Fyllda med goda feta hamburgare och flottiga pommes, så började vi resan hemåt. Vi körde en sväng upp till EM men de hade hunnit stänga så nästa stopp blev Plantagen i S-tälje. Vi hade en kvart på oss innan stängning men hela den kvarten behövdes inte. Eftre fem minuter upptäckte vi att prisrena var mycket dyrare här än vad de var på Ica Maxi, så vi åkte dit itsället.

Där på Ica Maxi, så stog de och väntade på mig. Det sa klick på en gång och jag visste att dessa ska få åka med mig hem på släpet. Det var perfekt, storleksmässigt, utseendemässigt och sist men inte minst så var priset det bästa. Ett erbjudande som de har den här veckan och det kunde ju knappast vara bättre. Mitt i all kärleksyra, så blev Wilma nödig och då menar jag nödig. Vi sprang, så gått hon kunde, mot toaletterna men upptäckte förskräckt att de var avstängda pga stopp i avloppen.....VAD GÖR MAN???
Med servetter i ena handen och en tjej som nästan har panik i andra, springer vi över vägen och upp på en kulle som har lite buskar och träd. Brallorna åker av och......... inget händer..... Jag kan inte mamma, är inte bajsnödig längre. Jag tittar på henne och hon försäkrar att så är fallet och att vi inte behövre springa ut igen. Vi går tillbaka. Det dröjer inte länge innan Wilma börjar uppmana oss att åka hem. 

Allt tar tid, få ihop hela paketet, betalning och lastning. Mitt i lastningen kommer Wilma ut ur bilen och säger åt mig vi måste upp i skogen och det NU! Samma procedur igen, upp för kullen, håll dig älskling, knip ihop, snart där.... och samma sak händer, inte bajsnödig längre. Brollan hade lastat färdigt allting, så nu var det bara att åka hemåt i det regn som självklart började så fort vi började lasta. Bokhyllan hade nu fått sällskap av ett bord, sex stolar, sex dynor, ett parasoll och en dynlåda.

Tjugo över nio var vi äntligen hemma. Jag var jätteglad och Wilma var ännu gladare. 

  

* Vår ruset *

35019-183
Ikväll är det dags att snöra på sig springskorna, då Vår ruset går av stapeln. 
Sitter på skolan och fördriver tiden, för det är ju ingen idé att åka hem fram och tillbaka. 
Känner mig inte direkt förberedd, hade velat haft några fler kilometrar i benen men jag ser det som ett motionspass och kommer att springa i min takt.
Det är första gången jag springer Vår ruset, så lite pirrig är jag allt.
Måste ju hitta dit och i tid och inte för tidigt då det blir långtråkigt och blött om vädret ska fortsätta så här..... 
Äsch, det ska nog gå bra ska ni se!!!

Bild:Nordic photos

   

* Polishögskolans dag *

Steg innanför dörren tio över sju igår kväll, en lååång dag borta då jag tog klivet ut redan klockan sex på morgonen. Var helt slut i huvudet och i kroppen. Var förbi en sväng hos Anneli och Roger och hämtade barnen. Det blev några bloss på vattenpipan och jag avstog faktiskt från ett glas vin ;-) Sedan var det dags för sängen. Klockan tio över tio så sov hela familjen ;-) Kan inte minnas när det hände sist.

Imorse vaknade jag utvilad halv åtta och gick upp. Kan inte minnas när det hände sist heller.... Känns underbart!

Idag är det öppet hus på Polishögskolan, så jag och barnen ska upp dit. De tycker att det är jättekul att se alla scenarion som spelas upp, helikoptern, åka polisbil, springa barnbanan mm. Här hemma ska det byggas altan, så gubbarna får stanna hemma. Josef,  jag och Johanna ska göra stopp av farlig person i bil klockan 14.14-14.45, så vi får väl se om det blir någon publik ;-)

Nä nu är det dags för familjefrukost, allas magar är hungriga.


* Stopp av bilar och eftersök i byggnader *

Hela förmiddagen igår ägnades åt stopp av bilar och eftersök i byggnader. Det är mycket som ska tänkas på vad gäller vår säkerhet. Att stoppa bilar  är det polisen gör mest och det är även det farligaste de gör. De vet inte vem som sitter bakom ratten i den bilen de stoppar, hur många de är, vad som finns i bilen  och vad personen-erna har för inställning till just polisen. Jag tycker att den taktik vi får lära oss är jättebra och att vi övar och får göra det praktiskt är helt klart det bästa sättet att få in rätt tänk och rätt handlande. Det är vapenlärarna som håller dessa lektioner och jag tycker verkligen att de är helt suveräna! De är pedagogiska, avslappnade och lättsamma.

Först var det dags att hitta inbrottstjuvar i Skytteföreningens hantverksbod. Fredde och jag var partners och var först på plats. Fredde tog sökfunktionen och jag säkringsfunktionen. Fredde jobbade hårt med kikar medans jag höll uppsikt på de områden ett angrepp kunde komma ifrån. Allt gick bra och vi tog två fula fiskar på bar gärning!!!!!

Sedan var det dasg för patrullen att stoppa en bil som vi ville kolla lite extra. Fredde, som är bisittare, går fram och ska ta reda på om det är säkert för mig att gå fram till föraren. Han upptäcker ett vapen, så vi måste fort ta skydd bakom varsina träd på varsin sida av vägen och dra våra vapen. Jag får sedan kommendera ut föraren och få honom att gå bakom våran polibil och lägga sig på marken, där jag satte handfängsel på honom. Sedan var det Freddes tur att göra likadant med passageraren.  
Bra jobbat partner!


På eftermiddagen hade vi självskydd ute. Vi övade i tempo på att ta loss oss från olika fasthållningar. Först blev vi fasthållna och när vi kommit loss blev vi attackerade av en person med mitz, så då var det bara att dra batongen. Nästa övning stog varje basgrupp i en ring och en fick stå mitt i ringen. Varje person hade ett nummer och på Håkans kommando så gick rätt person in och tog ett grepp på den i mitten, som då skulle ta sig loss.   

Efter detta så fick vi två och två springa hinderbanan med bälte, batong och vapen och sedan göra ett ingripande mot en person som hade vapen på sig. Detta fick vi göra två gånger och jag blev riktigt chockad för att det kändes så bra och inte var så jobbigt. En skön avslutning på veckan.


* Beteendevetenskap & polisbilskörning *



 Klockan åtta imorse var det skoldags igen. Var trött.....  Hade beteendevetenskap och vi gick igenom lite om psykiska sjukdomar. Lektionen efter var också beteendevetenskap men med en annan lärare och examination i form av seminarium. Vi skulle reflektera, diskutera, visa att vi läst all litteratur och applicera den i olika samanhang och förklara....... Det handlade om hur folkmassor beter sig, vad som händer med personer i dessa, hur polisen beter sig i samband med folkmassor och vad vissa ingripande kan leda till , ingripande mot folkmassor, en massa teorier mm mm. Nästa vecka får vi veta om vi är godkända eller inte men jag tror att det gick vägen.

Hade examination i akutsjukvård igår, så det har varit mycket nu varje kväll. Känns skönt att inte behöva plugga något ikväll, till morgondagens skoldag. Jag kan bara ta det lugnt och slippa stressen. Kanske tar jag mig en joggingtur innan Carola gör entre på schlagerscenen.


35019-180
Idag på eftermiddagen har vi haft polisbilskörning ute i trafiken.  Vi övade på att stoppa bilar och då stoppade vi varandra. Vi övade även på omkörningar på landsväg igen. Jag och Alex åkte och det var riktigt stabilt må jag säga...* he he*

Nästa gång jag kör polisbil utanför skolans grindar, så är jag aspirant ;-))

Bara 11 skoldagar kvar!!!!!!!!!!!











* Vilken eftermiddag *

Idag kom resultaten på Poliskunskapstentan. Jag var helt säker på att jag inte var godkänd och skulle få göra om den men se där hade jag fel! Marginalerna var för en gångs skull på min sida, för det var verkligen på håret. Jag hade 28 poäng och godkänt var just 28. Det var en lättnad och nu kan jag lägga den bakom mig och koncentrera mig på de examinationer som är kvar.

Eftermiddagen började med radioexamination. Lärararna hade sagt att vi skulle göra den två och två men se, det fick vi inte. Vi gjorde den en och en och det gick ok. Är nog godkänd iallafall.

Har också haft kompitensprov i skytte i eftermiddag och nu så var det allt min tur. Har varit i en riktig svacka men idag så vände det. Av tre försök så lyckades jag klara det två gånger och en gång var jag ett skott ifrån och till saken hör att jag hade ett trasigt vapen. Efter att jag satt 15 stycken innanför ringen (+ ett skott som inte räknades) så kom det lite glädjetårar. En strike till Jossan!!!!!!!!!!  

Under provet ska vi skjuta femton skott varpå femton ska sitta i tavlan och minst tolv av dem måste sitta i ringen som är stansad på tavlan. Vi skjuter först fem skott från 20 meter, sedan fem nödvärnsskott från 7-8 meter ( minns ej). Vi står kvar på det avståndet och avslutar med fem skott höjd beredskap. Det är olika tidsintervaller på de olika delarna.
Som sagt var -jag klarade det och jag är så glad. Kan bara konstatera att det var min eftermiddag idag!!!!!!!!!!


* Den trötta mamman *

Klockan sju blev den trötta mamman väckt för tionde gången av att den febervarma sonen var törstig. Hon sträckte sig halvt vaken-halvt medvetslös efter glaset som stog på hennes nattduksbordet och upptäckte att glaset var tomnt. Hon tvingade sig upp från sängen och duntäckets varma omfamning och gick på vingliga ben till köket och fyllde på.  När sonen stillat sin törst så låg de och kramades en stund och mamman började långsamt försvinna in i sömnen sköna tillhåll.

Sonen som nu blivit pigg hade helt andra planer och han tvingade upp sin mamma igen, upp till vardagsrummet där tv'n skulle på och rätt kanal ställas in. Så fort mamman var tillbaka till sängen och låtit dunbålstret forma sig efter hennes kropp. så hörde hon sonen skrika från toaletten, färdig. När den trötta mamman kommit fram till sin sköna säng för tredje gången, så kunde inte mamman sova. Hon gav upp sovtanken och ringde till vårdcentarlen och beställde telefontid istället. Snopen blev hon, då tiden för samtal skulle ske redan en kvart över åtta. Mycket riktigt, vid beställd tid så ringde telefonen och en sjuksköterska var i andra änden. Lika snopen blev mamman då de fick tid redan klockan tio för provtaging och klockan halv elva skulle doktorn ta emot oss. Mamman funderade en stund men kunde inte minns att det gått så smidigt  och att hon fått tid så snabbt tidigare.

Elias var så duktig när blodprovet skulle tas i fingret. Han försökte titta bort men nyfikenheten tog överhand och han sneglade på vad sköterskan gjorde. Det var väl värt besväret, för han fick ett plåster och han fick välja ett klistermärke. Provet visade att hans sänka var för hög och det i sin tur betyder att kroppen har en infektion. Han var röd i halsen och hade vita prickar men testet visade som tur var att de var streptokockerfria. Näsan var igensnorad och ena örat lite rött, så doktorn ordinerade nässpray, alvedon och vila och ett nytt blodprov ska tas på onsdag.  

* Syskonkärlek *

Dagis ringde efter Roine i torsdags, så  vi har haft en febersjuk liten kille här hemma hela helgen. Elias har haft jättehög feber och är inte frisk än, så det blir ett besök hos farbror doktorn imorgon. Min goa lilla älskling har verkligen kämpat med att hålla orken uppe och huvudvärken borta. Närhet är något han velat haft hela tiden. Det känns underbart att se hur Wilma har tagit hand om honom, klappat honom på kinden,  fixat vatten när han varit törstig och t.o.m låtit honom sova med henne i hennes säng!!! Elias vaknade i hennes säng innan hon lagt sig och ropar gråtandes att hon ska komma och lägga sig bredvid honom, för han vill inte vara själv, vilket hon då också gör på en gång. Mammas hjärta blir alldeles varmt. Till vardags så bråkar dessa syskon nästan jämt....... 


* Jag - gisslan *

Nu sitter jag och väntar, en väktare som precis har sett en person som bryter på vindsdörren i den byggnad som jag bevakar. Jag har larmat polisen och väntar på att en patrull ska komma. När de dyker upp ska jag skynda mig före dem och visa vägen mm. Det tråkiga är, att när vi går inne i huset så hoppar gärningsmannen fram och sätter en kniv mot min hals.............. jag, gisslan - inte roligt inte...... tur att det är på låtsas.

På schemat är det kvällsövning idag. Vi ska hålla på till klockan 21. Jag var en av dem som fick börja som polis och nu är det våran tur att vara figuranter. Som polis fick jag och min patrull först åka till en kille vars fd. flickvän anmält att hon fått ett sms, där det stog att han tänkte ta livet av sig. När vi kommer fram till lägenheten så svarar inte killen när vi knackar på, så vi öppnar dörren och ropar. Fram kommer en nyvaken och lite chokad kille, som undrar vad som försegår? Med andra ord så ville hans före detta jävlas med honom. 

Efter detta så fick vi åka och ta ett snack med ett gäng alkoholister som var högljudda, stojjade och störde folk omkring. Vi avvisade dem och de gick lunkades därifrån.

Det sista caset vi fick åka på var ett eftersök efter Alfons, en pojke som försvunnit i skogen bakom skolan. Alfons föräldrar berättade att han varit borta i två timmar och att han led av diabetes. Vi var flera patruller som deltog i letandet och tillslut så hittades han välbehållen i ett litet skjul!!!



* Uppvärming inför Rättsmedicinska *

Igår hade vi delkursstart på förmiddagen. Denna kurs ska handla om psykiskt sjuka människor, så vi fick en liten genomgång om vad som ska läsas mm. På eftermiddagen skulle hela klassen till Rättsmedicin på Karolinska Institutet, där vi skulle titta på lik.
Basgruppen förberedde sig genom att åka in till sta'n för att njuta av en god lunch, spana på folk och låta solen träffa våra kroppar. Vi åkte till Sveavägen, där en supergod pastasallad intogs med god aptit.
35019-178


35019-179
Efter lunchen satte vi oss i parken ovanför med kaffe, smyg-cigg och vi hade det så skönt så!!!
När klockan närmade sig tre, så var det dags för oss att åka. Vi fick lite brottom men hann och hittade iallafall fram.

På Rättsmedicinska fick vi först en guidad rundvandring, innan det var dags att ta bort lakanen på de två liken som låg framme på britsar/bårar. Vi var nog alla lite pirriga och nervösa för hur man själv skulle reagera. Vi hade ju fått höra att det är vissa som har svimmat innan oss mm. I början stog vi alla långt bak och var lite avvaktande men det var inte så farligt. Vi fick en genomgång om bland annat vad vi ska titta på och titta efter och vilka slutsatser vi kan dra av det. Hur vi ska agera och vad som är viktigt. Vi fick även gå fram och känna på kropparna.
Det var ju inte direkt kul men jag tycker att det var bra och nyttigt att vi fick göra det.



* Premiärer *

35019-177
Vilken lycka, badpoolen åkte fram i värmen och premiärdoppet varade nästan halva dagen. Även den soldyrkande mamman tog sig ett svalkande dopp i poolen.
Det var ett evigt tjat om hoppborgen, så den fick också komma fram och se solljus igen. Den sattes på och stängdes av om vart annat....
Glada barn och en glad mamma
:-)


* Helgfrukost ute *

35019-176
Självklart så dukades det upp till frukost ute hela helgen. Barnen var överlyckliga och jag var överlycklig. På något konstigt vis, så smakar det alltid bättre ute. Längtar till min altan, som förhoppningsvis kommer att byggas inom snar framtid. Är less på de gamla och trasiga trätrallarna som vi har nu........


* 5 dagar sedan sist...*

Solen har lockat och varit prioriterad av mig. Har spenderat all tid jag kunnat utomhus och kommit in vid läggdags, så bloggen har fått stå över. Har blivit riktigt brun och sugit åt mig all den solenergi som finns att få. Det har grillats, påtats och suttits en hel del i solstolen, äntligen ;-)

Igår kväll när jag skulle logga in, så funkade det inte, så jag gav upp direkt.

* På riktigt *

Shit alltså, först nu börjar jag nog förstå att detta är på riktigt. Orsaken till denna insikt är att jag idag var och provade ut skyddsväst, skor, benskydd, hjälm och skyddströja och talade om vilket vapen jag ville ha ;-) Träffade även på en Södertäljepolis på skolan, som är där på handledarutbildning. Kan hända att hon faktiskt blir min handledare, vilket jag absolut inte skulle ha något emot. Kul!

Idag har det varit en dag full av njutning. Till att börja med vill jag hälsa solen och värmen välkommen hit och mina småknottriga, vita och gäddhängiga armar välkomna ut. Idag var det nämligen årspremiär för bärandet av bara en t-shirt på överkroppen. Förlåt om jag skrämmde er. Självklart så fanns det en bh under den, för inte vill jag göra mina studiekamrater sjösjuka inte. 

Idag var det tentagenomgång och med darrande händer tog jag emot den förbaskade juridiktentan vi hade för några veckor sedan och jag letade febrilt efter bokstaven hon skrivit. Tillsist så fann jag den, på sista sidan. Ett fint G lyste mot mig och i samma veva kände jag hur några av de blytyngder som sitter på mina axlarna togs bort, puh. Detta är den andra orsaken till njutning idag.

Här kommer den tredje. När ungarna (som är ute och leker när mamma kommer hem) kommer in genom dörren och ser att mamma är hemma och ger ett glädjeskrik, springer fram och skuttar upp i hennes famn, det är njutning det,  till 100%!

Den sista för idag.
Jag har min trogna partner framför mig och han drar mig runt den första biten av slingan. Han är glad, det visar han tydligt medans jag jobbar på att hitta rätt flås.
Sista biten av slingan, så byter vi roller. Jag är i täten och drar honom med mig. Jag känner hur endorfinerna pumpas runt i min kropp medans hans tunga hänger utanför munnen och han jobbar med flåset.  
Väl hemma är vi stolta över vår bedrift att ha joggat 45 minuter och vi känner oss båda tillfreds. Min partner däckar direkt på golvet och jag gör detsamma, men i soffan....
Jossan+Samuraj= sant

* Odenplan-Sergels torg *

Där går jag, mitt  i folkmassan med en gul väst som lyser likt en maskros mot en grön äng. Med mig i massan finns det ca 150 andra maskrosor och 1500 icke maskrosor. I massan finns det de som inte gillar maskrosor, som puttar bort oss, talar om hur mycket de avskyr oss, hatar oss och en fimpar till och med en maskros i tinningen.......

Framme vid torget ska icke maskrosorna manifestera, dansa och dricka alkohol.  Det ska även stirras, skrikas och knuffarna utåt ur massan ska fortsätta. Jag och min maskroskompis får öl hällandes på våra byxben, det spottas framför oss och vi blir hotade med en glasflaska.
Vår uppgift som maskrosor är att föra dialog, att samverka mot brott, le och sprida glädje. 
Jag försökte sprida glädje, jag försökte föra en dialog med sådana som talade om att jag skulle fara åt helvete och jag log.... log.... log......
 men jag har då aldrig känt mig så hatad av så många på samma gång..........  

Reclaim the city, 2006-05-01

* Valborg *

35019-175

Valborg blev jättemysig, dock lite blåsigt och kallt. Vi var ett stort gäng hos Yilmas och Barbara och grillade. Vi var envisa och ville sitta ute och äta åtminstone. Det var populärt hos barnen som njöt och sprang runt runt. I mellanåt (typ 17 ggr) kom frågan; när ska vi gå till majbrasan? När vi var proppfulla med mat, tsatziki och grönsaker och när vinflaskan min var halvdrucken, så gick vi in och satte oss istället och drack upp resten. Vid halvnio snåret pälsade vi på oss våra vinterkläder och traskade upp i karavan till IP. När vi kom fram, så brann brasan för fullt och barnen började direkt tjata efter lotter och fiskdamm. Efter det lilla fyrverkeriet gav vi oss av hemmåt igen.